Alzheimer'a Erken Tanı Konulabilecek

TAKİP ET

Alzhimer rahatsızlığına erken tanı koyabilmek için çalışmalar yürüten bilim adamları, bu konuda önemli bir adım attı.

Alzhimer rahatsızlığına erken tanı koyabilmek için çalışmalar yürüten bilim adamları, bu konuda önemli bir adım attı.

Alzheimer rahatsızlığının erken tanısı ile ilgili çalışmalar yürüten uluslararası heyette bulunan Alman Sinir Hastalıkları Araştırma Merkezi’nden Mathias Jucker, “Beyin bölgesindeki sinir hücresi kayıplarının ne seyirde olduğunu artık ölçebiliyoruz. Bu hastalarda ilaç deneyerek hastalığın durdurlup durdurulmayacağını öğrenmek adına çok önemli bir adım.” dedi.  

Alzheimer rahatsızlığı hastalarında beyin hücreleri birer birer ölmektedir. Bu ölen hücreler ise kana karışarak vücuttan hızla tasfiye ediliyor. Bu nedenlede Alzheimer’a erken tanı koymak mümkün olmuyor. Jucker, ‘kesiksiz mikro lif’ isimli küçük parçacığın temizlenmeye karşı oldukça dirençli olduğunu ifade ediyor.

Mikro flamentlerin ilk klinik semptomları belirmeden ve klinik aşama öncesinde kanda biriktiği bilim adamları tarafından tespit edildi. Alzheimer hastasının beyin bölgesinde yaşanan hücre kaybı üzerinden bilişsel kapanmayla alakalı tahmin yürütülebileceği yine uzmanlarca saptanmış.

Jucker, bu yöntem sayesinde elde edilen bulgulardan iki yıl sonra Alzheimer hastasında belirtilerin ortaya çıktığını ve Alzheimer rahatsızlığında beyin kütlesi kaybının zamanla hızlanarak bunamaya neden olduğunu söylüyor.

Alzheimer Mathias Jucker hücre