Alzheimer Hastalığında Beslenmeye Dikkat Edilmeli

TAKİP ET

Alzheimer hastalığında yapılan gıda tavsiyeleri, hastalığın daha da ileri gitmesine neden olabiliyor.

Alzheimer hastalığında yapılan gıda tavsiyeleri, hastalığın daha da ileri gitmesine neden olabiliyor. Alzheimer hastalığının en büyük düşmanını belirterek hastalık hakkında detaylı bilgiler aktaran Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya, "Belleği en fazla etkileyen faktörler arasında kaygıda yer alır. Bir işi telaş içerisinde bitirmeye çalıştığınız zaman mutlaka eksik kalan bir şeyler olur." dedi.

Alzheimer hastalığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülüyor. Ülkemizde, 600.000'e yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır. Unutkanlığın ileri boyutu olan Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya, "Günümüzde düzenli beslenme lüks sayılmaktadır. Zamanımız o kadar çok değerli ki ilk feragatimiz yemek düzenimizi bozmak oluyor. Hazır yemekleri tercih ettiğimiz için her gıdadan yeteri düzeyde tüketemiyoruz. Yemek maliyetini düşürmek isteyen hazır yemek sektörü de karbonhidrata yöneldiğinden belli bir süre sonra metabolizmamız bozulmaktadır. Akdeniz tipi beslenme diye adlandırılan bolca yeşil sebze ve meyvenin, et olarak balığın ve yağ olarak da zeytinyağının tüketildiği, kompleks karbonhidratlar ve kuru baklagillerinde bulunduğu beslenme şekli unutkanlığa ve Alzheimer rahatsızlığında karşı en etkili beslenme şeklidir." ifadelerine yer verdi. 

Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya ifadelerine şu şekilde devam etti:

"Zihnin sürekli aktif tutulması beyin hücreleri arasında bağlantı sayısını çoğalttığından beyin rezervini artırarak Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürmektedir. İnsanları öğrenmeye yönlendiren en kuvvetli his meraktır. Meraklı insanlarda öğrenme tutkudur. İnsanların, tutku ile yaptığı her iş amacına daha yakın olur. İnsanlar, merak hislerini taze tuttuğu sürece öğrenme aşkları hiç bitmez."

Alzheimer beslenme Akdeniz tipi beslenme merak