Alkol Tüketimi Azda Olsa Felç Riskini Yükseltiyor

TAKİP ET

Çin'de gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen verilere göre az veya orta düzey alkol tüketimi yüksek tansiyon ve felç riskini yükseltiyor.

Çin’de gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen verilere göre az veya orta düzey alkol tüketimi yüksek tansiyon ve felç riskini yükseltiyor.

Çinli ve İngiliz bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada egzersiz yapan ve alkol tüketen 500 bin Çinlinin sağlık verileri ele alındı. Araştırmanın sonunda oldukça ilginç neticeler ortaya çıktı. Örneğin günlük bir veya iki kadeh alkol tüketen bir kişide felç geçirme riski %10-15, günlük dört kadeh alkol tüketen bir kişide ise felç geçirme riski %35 artmaktadır.

Koruyucu Etkilerini Bilim Kabul Etmiyor

Oxford Üniversitesi bilim adamlarından Prof. Dr. Richard Peto yaptığı bir açıklamada şarap veya biranın koruyucu etkileri olduğuna dair iddiaları bilimin kabul etmediğini söyledi.

Cambridge Üniversitesi bilim adamlarından Dr. Stephen Burgess ise “Uzun süreli ve yüksek miktarda tüketilen alkolün sağlığa zararlı olduğu geçmişten beri biliniyor. Ayrıca araştırmadan elde edilen veriler gösteriyor ki alkol azda tüketilse kalp için hiçbir faydası yoktur. Tam aksi az tüketilen alkol dahi felç geçirme riskini önemli oranda artırıyor.” dedi.

Alkolün sağlığa zararsız şekilde tüketilmesinin bir yolunun bulunmadığına geçen sene yayımlanan Hastalıkların Küresel Yükü araştırmasında da değinilmişti. Söz konusu araştırmada alkol tüketimi ile hastalıklar arasındaki ilişki 195 ülkede araştırılmış ve alkolün az tüketilse dahi hiç tüketmeyenlerle kıyaslandoğı zaman kanser, organ yetmezliği ve alkol tüketimine bağlı rahatsızlıklara yakalanma riskinin önemli oranda arttığı bulgusuna ulaşılmıştı.   

Çin alkol tüketimi sağlık felç riski Hastalıkların Küresel Yükü Cambridge Üniversitesi son dakika haber Oxford Üniversitesi