Akıllı Telefonlar Zihinsel Kapasiteyi Azaltıyor

TAKİP ET

ABD'de Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada akıllı telefonların bedene yakın tutulmasının zihinsel kapasiteyi azalttığı tespit edildi.

ABD'de Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada akıllı telefonların  bedene yakın tutulmasının zihinsel kapasiteyi azalttığı tespit edildi. 

800 akıllı telefon kullanıcısı üzerinde yapılan deneylerle akıllı telefonların insanlar üzerindeki etkisi araştırıldı. 

Deney yapılan kişiler, bilgisayarda bir takım testlerden geçirildi. Katılımcıların, testten tam puan almaları konsantrasyonlarının tam olmasına bağlıydı. 

Testlerde, beynin belli bir zaman verileri tutma ve işleme becerisi yani zihnin kapasitesi ölçülüyordu.

Katılımcılardan akıllı telefonlarını sessize alarak ters yüz olarak masanın üstüne, ceplerine, çantalarına veya başka bir odaya bırakmaları talep edildi.

Araştırmanın sonucunda akıllı telefonlarını masanın üstüne koyanlar, başka bir odaya koyanlardan daha düşük performans sergiledi. 

Akıllı telefonlarını ceplerine veya çantalarına koyanlar ise masanın üstüne koyanlardan kısmen daha iyi performans sergiledi. 

Teksas Üniversitesi araştırmacılarından Adrian Ward, "Bilinçli zihin, test esnasında akıllı telefonu düşünmese de bir şey düşünmemek için gereken süre içerisinde bilişsel kaynakların bir bölümü kullanılıyor. Buna beyin göçüde diyebiliriz." dedi.

Telefonun Varlığı Dahi Yeterli

Katılımcılar üzerinde akıllı telefonlara olan bağlılığın zihinsel kapasite üzerindeki etkisi araştırıldı. 

Katılımcılar, akıllı telefonlarını diğer araştırmada olduğu gibi masanın üzerinde görünür bir yere, cebine, çantasına ve başka bir odaya bıraktı. Bazı katılımcıların ise telefonlarını kapatması talep edildi. 

Akıllı telefonlarını ceplerine, çantaya, ve masaya bırakan en bağımlı grup, akıllı telefonlarına daha az bağımlı grupla kıyaslandığında daha kötü performans sergilemiştir. 

Ayrıca araştırma sonucunda akıllı telefonların kapalı veya açık ya da ters halde durmasını önemi olmadığı tespit edildi.

Araştırmacı Adrian Ward, araştırma ile ilgili olarak "Katılımcıların dikkatinin dağılmasının nedeni telefonlarına gelen bildirimler değildi. Akıllı telefonun varlığı dahi katılımcıların dikkatini dağıtmaya yetti." yorumunu yaptı.

 

akıllı telefon Teksas Üniversitesi deney zihin kapasitesi Adrian Ward