Akciğer Kanserine Nefes Tanısı

TAKİP ET

Ege Üniversitesi öncülüğünde geliştirilen projeye 5 ülkeden 9 üniversite ile 14 fakülteden 28 araştırmacı katıldı. Bu proje sayesinde akciğer rahatsızlığı yaşayan hastalara kanser tanısı, soluk havasından genetik analizler yapılarak koyulabilecek.

Ege Üniversitesi öncülüğünde geliştirilen projeye 5 ülkeden 9 üniversite ile 14 fakülteden 28 araştırmacı katıldı. Bu proje sayesinde akciğer rahatsızlığı yaşayan hastalara kanser tanısı, soluk havasından genetik analizler yapılarak koyulabilecek. Bu proje sayesinde soluk havasının genetik analizlerinden başarılı sonuçlar elde edilmesi mümkün olabilecek. Araştırmacılar tarafından geliştirilen proje, ürüne dönüştüğü zaman sıvı hale getirilen soluk havasından akciğer kanseri tanısı konulabilecek. Ülkemize, akciğer kanserinin tanısında yeni bir teknik kazandıracak olan projenin ilk kademesi başarıyla tamamlandı.

Proje sorumlusu Ege Üniversitesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Göksel, “Bu proje sayesinde akciğer kanseri tanısı hızlı bir şekilde konulabilecek. Akciğer kanseri izlenimlerinin soluk havası analizi ile yapıldığı esnada elde edilen veriler ile hastanın genetik haritasıda çıkarılabilecek. Hastanın tedavi programı, bu genetik harita ile yönetilebilecek. Dokudan ve kandan yapılabilen analizlerin, soluk havasında yapılabilmesi ülkemizde ilk olacak. Sadece 10 dakika içerisinde hastadan soluk havası alma işlemi tamamlanacak. Biyopsi yapılmadığından dolayı maliyetde önemli düşüş olacak. Ciddi maliyeti olan biyopsi yerine maliyeti olmayan soluk havası yöntemi uygulanacak. Ayrıca cerrahi biyopsilerin yaşam riski bulunmaktadır. Soluk havası analizinin rutin olarak önümüzdeki yıllar içerisinde uygulanabileceği kanaatindeyiz.” dedi.   

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kimya, genetik, biyokimya ve matematik bilim dalları ile diğer üniversitelerden araştırmacılar, bu projenin geliştirilmesinde yer aldı. Bu proje ile soluk havasından DNA parçacıklarının izole edildiği bir teknik geliştirildi. Bu yöntem, akciğer kanserinin tanısı ile tedavisinde çığır açacak. Bu başarılı projenin altına imza atan akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Ayrıca bu projenin geliştirilmesinde görev yapan herkese teşekkür ediyorum.“ şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi akciğer kanseri soluk havası biyopsi