Akaryakıtta İndirimli Satış Gerilimi

TAKİP ET

Akaryakıt sektöründe indirimli satış gerilimi yaşanıyor.

Akaryakıt sektöründe indirimli satış gerilimi yaşanıyor. Dağıtım şirketleri ile bayiler arasında yaşanan kar marjı geriliminden sonra şimdi de Taşıt Tanıma Sisteminde (TTS) anlaşmazlık yaşandı. Bayiler ile şirketler arasında imzalanan sözleşmelere dayanılarak uygulanan taşıt tanıma sistemi sayesinde şirketler %10’lara varan indirim imkanlarından yararlanabiliyor. Ancak bazı bayilerin zarar ettiği gerekçesiyle bu sözleşmelere uymadığı ve ‘pompa arızalı, sistemde sıkıntı var’ gibi mazeretlerle taşıt tanıma sistemi ile araçlara yakıt vermediği ortaya çıktı.

Ülkemizde taşıt tanıma sistemi ile yılda satılan akaryakıtın miktarı 2,5 milyon tonu geçiyor. Taşıt tanıma sistemi, dağıtım şirketleri ile kamu ve özel şirketler arasında yapılan sözleşmelere dayanılarak toplu alımlarda %10’lara varan indirimlerle uygulanan avantajlı bir sistemdir.

İndirimin önemli bir kısmını karşıladıklarından dolayı zarar ettiklerini ileri süren bayiler, şeffaf olmayan sözleşmeleri gerekçe göstererek TTS sistemine uymak istemiyor. Bayiler, dağıtım şirketleri ile yaşadıkları sıkıntıları Enerji Piyasası Dağıtım Kuruluna da (EPDK) iletti. Bayilerin TTS konusundaki istekleri ise sözleşmelerin şeffaf hale getirilmesi ve indirimlerin oran üzerinden değil de kuruş üzerinden belirlenerek uygulanması. Ayrıca bayiler, uygulama dışında kalma gibi bir alternatife de sahip olmak istiyor. TTS konusundaki anlaşmazlık EPDK’nında yakın takibinde.

              

akaryakıt TTS EPDK indirim