Ailevi Kolesterol Yüksekliği Hayatı Tehdit Ediyor

TAKİP ET

Ailevi kolesterol yüksekliği, bir kuşaktan diğerine aktarılabilen genetik bir bozukluk ve Kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bu rahatsızlık Uzmanlar tarafından Hayati sonuçlar doğurabilir erken yaşta kalp krizine neden olan bir hastalık olarak tanımlanıyor ve erken tanının önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Sadece yetişkinlerde kalp krizinden göründüğünü düşünüyorsanız oldukça yanılıyorsunuz. Çocuk yaşlarda da bu hastalıkla karşılaşmak mümkün. Beylikdüzü Kolan Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Asil İşçi, Erken yaşlarda ortaya çıkan Kalp krizine bir neden olarak ‘Ailevi Hiperkolesterolemi’ (Ailevi kolesterol yüksekliği)  gösterdi. Gelecek bir rahatsız olan bu hastalıkta karaciğerde kolesterol imkandan uzaklaştırılmasını sağlayan mekanizmalardaki eksiklik nedeniyle kan kolesterol değerleri çok yüksek oluyor. Kolesterol değerleri yüksek olması daha deride tendonlarda ve en önemlisi damarlarda birikiyor erken yaşta ciddi kalp damar rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu da erken yaşta kalp krizine neden olabiliyor.

30 YAŞA ULAŞMADAN HAYATINI KAYBEDEBİLİR

Genetik bir bozukluk Ailevi hiperkolesterolemi ne yazık ki bir kuşaktan diğerine aktarılabiliyor. İki formu bulunan bu hastalık homozigot ve heterozigot olarak adlandırılıyor.  Bu hastalığı hem anne hem de babalarından alanlarda kalp krizi riski 10 yaş öncesi dönemde başlayabiliyor. Bu çocuklarda kan kolesterol düzeyleri düşürmezse 30 yaşa bulaşmadan hayatlarını kaybedebiliyorlar.

TÜRKİYE’DE ÇOK SIK RASTLANIYOR

Türkiye'de Ailesel kolesterol yüksekliği hastalığı en sık görülen hastalıklardan biri. Bu hastalığın Türkiye'de çok görüldüğüne dikkat çeken Dr. Asil İşçi;  “Genetik olmasına rağmen ailesel hiperkolesterolemi ülkemizde çok sık görülen bir hastalık. Kesin sayı bilinmemekle birlikte her 100 - 300 kişiden birinde olduğu tahmin ediliyor ve dünyada yaklaşık 30 milyon kişide bulunduğu düşünülüyor. Tanısı kan kolesterol düzeyleri ve klinik bulgularla konulsa da genetik testlerin de yardımı oluyor. Tedavide özellikle homozigot formunda erken tanı çok önemli görülüyor. Sorunla mücadelede çocukluktan itibaren kolesterolün damardan temizlendiği tedavi yöntemleri (lipid aferezi vb) gerekiyor. Son yıllarda yeni çıkan kolesterol düşürücü ilaçların da olumlu sonuçları bulunduğuna dikkat çekiliyor. Kolesterolün kalp-damar hastalıklarına yol açtığının en büyük kanıtının ailevi hiperkolesterolemi hastalığı olduğu belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Ailevi hiperkolesterolemi Ailesel kolesterol yüksekliği sağlık son dakika kalp krizi ailevi kolesterol yüksekliği