Ağız ve Diş Sağlığı İçin Süt ve Hijyen

TAKİP ET

Uzmanlar tarafından ağız ve diş sağlığı için hijyenden sonra en önemli hususun süt içmek olduğuna vurgu yapılıyor.

Uzmanlar tarafından ağız ve diş sağlığı için hijyenden sonra en önemli hususun süt içmek olduğuna vurgu yapılıyor. 

Günümüzde bembeyaz dişler, sağlık ve yaşam kalitesi açısından büyük önem arz ediyor. Bunun içinde birçok insan, dişçi koştuklarında operasyon geçirerek hayali olan bembeyaz ve inci gibi dişlere kavuşmayı arzuluyor. İnsanlar, bembeyaz dişlerle ilerleyen yaşlara vardığı takdirde yüzlerinden gülümseme ve ağızlarından sağlık eksik olmayacağından yaşamla araları sıkı fıkı olacaktır. 

Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak için yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Günümüzdeki diş çürüklerinin ana nedeni karbonhidratlar ile ağzımızdaki bakterilerin karışmasıyla oluşan asitlerdir. Asitler, diş minesini aşındırarak çürüklere sebep olduğu için bol süt içerek bu çürümelerin önüne geçilebilir. Çünkü süitteki fosfat ve kalsiyum, diş yüzeyinde meydana gelen mineral kayıplarını önleyerek mineral dokusunu yeniliyor. Süt, tükürük ve plaklardaki kalsiyum miktarını artırarak çürükleri engelliyor. Sütte 6.57 olan PH değeri de çürümelerin önünde engeldir. 

Düzenli süt içmenin ağızda hijyen sağladığını ve diş çürüklerinin engellediğini belirten Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, "Aşırı asitli ve şekerli besinler, mikroorganizmaları daha etkili hale getirir. Sütteki kalsiyum ve fosfor ise mikroorganizmalara karşı doğal savunmadır. Çocuklar fazla şeker tükettiğinden dolayı günlük en az iki bardak süt içerlerse diş çürümelerine karşı savunma geliştirilir. Ayrıca diş yüzeyindeki mineral kayıpları en aza indirilerek diş yenilenmesi sağlanmış olur." şeklinde konuştu.

süt hijyen ağız ve diş sağlık diş çürüğü