ABD'den Kritik Açıklama Rusya'ya 60 Gün Süre...

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) doğan Yükümlülüklerini yerine getirmesi için Rusya'ya 60 gün süre verdiklerini belirterek, "ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk gün oturumlarının ardından basın Toplantısı düzenledi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan pompeo, Rusya'nın INF'den doğan yükümlülüklerini Yerine getirmediğini iddia ederek buna karşı durulması gerektiğini söyledi. Pompeo açıklamasında,  "Rusya anlaşmayı ihlal etse de mümkün olduğunca sabırlı davrandık ve yükümlülükleri yerine getirmesi konusunda ikna etmeye çalıştık."   ifadelerini kullandı.

Moskova yönetiminin çok sayıda orta menzilli füze geliştirdiğini ve INF anlaşmasını "esaslı biçimde" ihlal ettiğini belirten Pompeo,  "Rusya, silahların denetlenmesi yükümlülüğü konusunda hile yapıyor, yeni füzelerinin menzili Avrupa'ya doğrudan tehdit." dedi. Rusya'nın bu adımlarının ABD'nin ve müttefiklerinin güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığını iddia eden pompeo, Rusya'nın ihlalleri nedeniyle ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmadığını söyledi.

RUSYA'YA 60 GÜN SÜRE

Pompeo açıklamasının devamında Rusya'nın anlaşmayı uyuması için 60 günü bulunduğu konusunda uyarıda bulunurken NATO müttefiklerinin tamamının bu konuda Birlik içerisinde olduğunu söyledi. ABD'nin anlaşma kapsamında bu 60 gün içerisinde hiçbir füze sistemi üretme yerine test etmeyeceğini ve konuşlandırmayacağını söyleyen pompeo, Anlaşmadan ayrılmak için 6 aylık ihbar süresinin 60 gün sonra başlayacağını belirtti. 

MOSKOVA'YA "KANUNSUZ DAVRANIYORSUN" MESAJI

ABD Dışişleri Bakanı pompa açıklamasının devamında Moskova yönetimini kanunsuz davranmakla suçlayarak Rusya'nın ürettiği ve anlaşmayı ihlal ettiği belirtilen füze sisteminin varlığını Kasım 2017 ye kadar kabul edilmediğini söyledi.

 

abd rusya füze gerilim son dakika