ABD'de Salgına Karşı Çamaşır Sulu Tedbir

TAKİP ET

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde geçen Pazar günü başlayan orman yangınlarında 6 bine yakın ev tahrip olurken ölü sayısı da 36'ya yükseldi. Orman yangınlarından sonra şimdide Hepatit A salgını nedeniyle Kaliforniya Valisi Brown tarafından acil durum kararı alındı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde geçen Pazar günü başlayan orman yangınlarında 6 bine yakın ev tahrip olurken ölü sayısı da 36'ya yükseldi.  Orman yangınlarından sonra şimdide Hepatit A salgını nedeniyle Kaliforniya Valisi Brown tarafından acil durum kararı alındı. 

Yetkililer tarafından 1933 yılından bu tarafa en tahrip edici yangın olarak nitelendirilen orman yangını henüz kontrol altına alınamazken büyük ilerleme kaydedildiği ve acil durum kararının ise halen devam ettiği açıklandı. Daha çok yaşlıların yaşamını yitirdiği yangında elektrik ve gaz dağıtım şirketleri, 34 bin abonenin elektriğinin kesildiğini ve 47 bin aboneye ise doğalgaz verilemediğini açıkladı. 

Kaliforniya'da 17 ayrı bölgede ve 200 bin dönümlük arazide çıkan orman yangınlarını söndürmek için 9 bin itfaiye eri görev yapıyor. 

Hepatit A Alarmı Verildi

Kaliforniya'da geçen Pazar günü başlayan orman yangınlarının felaketi atlatılmadan bu kezde ölümcül Hepatit A virüsünün salgın hale gelmesi dolayısıyla üç kentte ikinci kez acil durum kararı alındı. 

Kaliforniya Valisi Brown tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Los Angeles, San Diego ve Santa Cruz'da ölümcül Hepatit A virüsünün salgın haline gelmesinden dolayı kontrolün sağlanması amacıyla acil durum ilan edildi." ifadelerine yer verildi. 

Acil durum kararına göre Kaliforniya Kamu Sağlığı Bölümünün salgının görüldüğü bölgelere acilen aşı temin ederek dağıtımını yapması gerekiyor.
Kaliforniya Kamu Sağlığı Bölümü Epidemiyoloji uzmanı Dr. Gil Chavez, "Acil durum kararı sayesinde hızlı şekilde ilerliyoruz. Şu ana kadar 81 bin doz aşı dağıttık. Yerel yönetimlerin daha fazla aşı talebi olmasına rağmen arz sıkıntısı yaşanıyor." dedi. 

Geçen ay 16 kişinin ölümcül Hepatit A virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiği San Diego'da ise bu virüsle mücadele etmek için evsizlerin kaldığı sokaklar başta olmak üzere kentin belirli bölümlerinde sokaklar çamaşır suyuyla yıkandı. Kentte 19 bin kişiye ise virüse karşı aşı yapıldı. 

ABD Kaliforniya orman yangını Hepatit A çamaşır suyu aşı