AB ve Türkiye Arasında "Suriyeli" Pazarlığı

TAKİP ET

AB'nin Suriyeli mülteci krizine çözüm aradığı aşamada, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de kalması ve Avrupa'ya giden mültecilerin geri alımı için Türkiye bazı şartlar sundu.

Suriyeli mülteci krizi hakkında çözüm yolları arayan Avrupa Birliği, Türkiye ile işbirliği yapmak için birçok talebi kabul etti. Avrupa Birliği ile Ankara arasında kıran kırana yürütülen pazarlıklar olumlu sonuç verdi. Türkiye’de sabah 04:00’a kadar yürütülen pazarlıkların ardından AB liderleri Brüksel’deki zirvede Türkiye konusunda ortak pozisyon belirlemek için yoğun çaba harcadı. Üye ülkeler arasında yaşanan görüş ayrılıkları zirve sonunda aşıldı ve bir eylem planı üzerinde anlaşıldı. TÜRKİYE'NİN AB'DEN TALEPLERİ Türkiye'nin Suriyeli mültecileri kabul etmesi ve Avrupa'ya göndermemesi için bir takım koşullar talep edildi. Mülteci sorununun masaya yatırıldığı ortamda Türkiye şunları istedi:

- AB’nin zaten Türkiye’ye tahsis ettiği fonlardan kanalize edilecek 1 milyar Euro yerine 3 milyar Euro düzeyinde “taze kaynak”.

- Vize muafiyeti sürecinin hızlandırılarak 2016 içinde sonuca ulaştırılması.

- Müzakere sürecinde “enerji”, “ekonomik ve parasal politika, “dışişleri, güvenlik ve savunma politikası”, “eğitim ve kültür”, “yargı ve temel haklar” ve “adalet, özgürlük ve güvenlik” başlıklarının açılmasının garanti edilmesi.

- Eskiden olduğu gibi Türkiye’nin AB zirvelerine davet edilmesi ve “güvenli ülke” listesine alınması.

Türkiye'ye karşı fazla taviz verilmemesini isteyen ülkeler, Türkiye'nin isteklerinden dolayı rahatsız oldu. Bazı ülkenin temsilcileri, Türkiye'deki  insan hakları ve temel özgürlükler alanındaki olumsuz tablonun görmezden gelinemeyeceği konusunda itiraz ettiler.

DAVUTOĞLU: VİZE KALKMAZSA ‘GERİ KABUL’ OLMAZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve AB arasındaki pazarlık konusu olan mülteci sorununda, Türkiye'nin Avrupa'daki Suriyeli mültecileri geri kabul etmesi için Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması konusunda geri adım atılmayacağını belirtti. Davutoğlu yaptığı açıklamada “Kesinlikle Schengen konusunda adım atılmadan, vize liberalleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize olmadan Avrupa’ya seyahatleri mümkün olmadan Geri Kabul Anlaşması imzalamayız. Geri Kabul Anlaşması imzalamadan da mültecilerin geçişleri ve geri iadesi bağlamında da adım atılması mümkün olmaz. Biz bunu Suriye krizi yokken söyledik” dedi.

   

Ab AB ile pazarlık AB ve Türkiye pazarlığı başbakan ahmet davutoğlu suriyeli Suriyeli mülteci pazarlığı suriyeli mülteciler Suriyeli mültecileri Türkiye alacak Türkiye ve AB pazarlığı