AB Üyesi O Ülke Asker İthal Edecek

TAKİP ET

Askeri personel yetersizliğinden dolayı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden asker ithal etmeye hazırlanan...

Askeri personel yetersizliğinden dolayı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden asker ithal etmeye hazırlanan Almanya’da bu konu ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Alman basınında çıkan haberlere göre Alman hükümeti tarafından hazırlanan yeni plan çerçevesinde askeri personel yetersizliği, AB üyesi ülkelerin ordu tecrübesi olan vatandaşlarıyla karşılanacak. Alman Haber Ajansına (DPA) açıklamalarda bulunan Savunma Bakanlığından bir yetkili, her geçen gün büyüyen Alman ordusunun en büyük ihtiyacının insan olduğunu ve bu hususta bütün seçeneklerin masaya yatırılarak incelendiğini söyledi.  

Savunma Bakanlığı yetkilisi açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Almanya, yeni güvenlik politikasını 2016 yılında açıkladı. Bu politika doğrultusunda AB üyesi ülkelerden Alman ordusuna daha önceden askeri tecrübesi olan vatandaşların katılımı sağlanabilir. Bu politikalar, yenilenen insan kaynakları çerçevesinde yürütülmektedir.”

Alman ordusunun, AB üyesi ülkelerden asker ithal etmesiyle ilgili Alman basınına açıklamalarda bulunan Sosyal Demokrat Partisi (SPD) savunma sözcüsü Karl-Heinz Brunner, “Alman ordusu tarafından izlenen yeni insan kaynakları stratejisini doğru buluyorum. Ancak Alman vatandaşlığı vaadi verildiği takdirde ordu, paralı orduya dönüşebilir. Bunun tehlikesinin iyi tartışılması gerekir.” dedi.

Aşırı Sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin Meclis Grup Başkanı Alice Weidel’de, asker açığındaki en büyük nedenin mecburi askeri hizmetin kaldırılması olduğuna değinerek bunun hemen düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Alman hükümeti, 1957 yılında askerliği zorunlu hale getirmiş, 1 Temmuz 2011 tarihi itibariyle de askeri hizmet mecburi olmaktan çıkarılmıştı. Bu plan doğrultusunda Alman ordusunun askeri personel sayısı ise 250 binden 185 bine düşürülecekti. Alman anayasasında mecburi askerlik hizmeti halen mevcut. Sadece uygulamada gönüllülük esas alınmıştı.

Almanya AB Alman ordusu