7 ilimizi toz fırtınası bekliyor! Meteoroloji uyardı

TAKİP ET

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından gelen son uyarılarda, 7 ilimizde toz fırtınası beklendiğine dair bilgilendirme yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından gelen son uyarılarda, 7 ilimizde toz fırtınası beklendiğine dair bilgilendirme yapıldı. Antalya, Manisa, Balıkesir, Şırnak, Siirt, Aydın ve Mardin için yapılan toz fırtınası uyarısı sonrasında Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit’ten kronik rahatsızlığı bulunan kişilere çok kritik uyarılar geldi. İşte detaylar…

7 İlimiz İçin Kum Fırtınası Uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 7 ilimizde kum fırtınası beklendiğini aktararak uyardı. Manisa, Antalya, Aydın, Balıkesir, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta beklenen toz fırtınası ile ilgili uzman isimden de bir uyarı geldi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, meydana gelen toz fırtınalarının özellikle koah, astım ve bronşit hastası olan kişiler ile yaşlılar için tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Bu tür kronik hastalığı ve alerjisi olan kişilerin bu dönemlerde dışarı çıkmaması gerektiğini belirten Şenyiğit, bu kişilerin evlerinin pencerelerini açmamaları ve balkona dahi çıkmamaları gerektiğini vurguladı.



Ankara’da Şiddetli Şekilde Etkili Olmuştu

Geride bıraktığımız Cumartesi günü Ankara’da şiddetli bir şekilde etkili olan ve kısa bir süre yaşamı olumsuz etkileyen toz fırtınası ile ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yeni bir uyarı yapıldı. Meteoroloji’den gelen uyarıda, Pazartesi gününden itibaren Manisa, Antalya, Balıkesir, Aydın, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta hassas toz fırtınası beklendiği aktarıldı. 

Maske Uyarısı

Meteoroloji’den yapılan uyarılar üzerine kronik hastalığı olanları uyaran Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, koah, kronik bronşit, astım ve alerjisi olan kişilerin bu dönemlerde dışarı çıkmamaları, evlerinin pencerelerini kapatarak balkonda dahi olmaması gerektiğini belirtirken illa dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Kronik rahatsızlığı olan kişilerde toz fırtınası esnasında dışarı çıkıldığında maske dahi olsa nefes darlığı olabileceğini belirten Şenyiğit, nefes darlığının aynı zamanda koronavirüsün bir bulgusu olduğunu belirterek bu şekilde karışıklıklar da yaşanabileceğine değindi. Toz fırtınasında koronavirüste olduğu gibi ateş, üşüme ve titreme gibi belirtiler olmayacağını kaydeden Şenyiğit, toz fırtınası olduğu anlarda dışarı çıkıldığında nefes darlığı ve öksürük oluyorsa kişinin muhtemelen toza karşı alerjisi olduğunun söylenebileceğini belirtti. Bu durumun bir ilacı olmadığını aktaran uzman isim buna karşı tedbir alınması gerektiğini ve bu durumun tek ilacının tedbir olduğunu ifade etti. 


 

toz fırtınası meteoroloji