132 Yıllık Dev Perakende Şirketi İflasa Doğru Gidiyor

TAKİP ET

Perakende sektörünün devi ve en eski şirketleri arasında yer alan...

Perakende sektörünün devi ve en eski şirketleri arasında yer alan ABD merkezli Sears, satışlarının %31 düştüğünü ve sürekli zarar ettiğini gerekçe göstererek 63 mağazasını kapattı. Son 8 yıl içerisinde zararı 11 milyar doları geçen dev perakende şirketi Sears, 2017 yılında da aynı gerekçelerle 400 mağazasını kapatma kararı almıştı. Önümüzdeki dönemde de kapatmaların sürebileceği bildiriliyor. 2005 senesinde Kmart ile birleşme kararı alan Sears’ın mağaza sayısı son 13 yıl içerisinde 3500 mağazadan 831 mağazaya kadar indi.

Sears ve şirket bünyesinde bulunan Kmart mağazaları içerisinden kar elde edemeyen 100 mağazayı tespit ederek değerlendirmeye alan şirket yönetimi, 72 mağaza hakkında kapatılma kararı alındığını kısa bir süre önce duyurmuştu. Bu mağazalardan 63 tanesi kapatılırken, zarar eden 9 mağazanın akıbetinin ise şirket yönetimi tarafından tekrar değerlendirileceği açıklandı.

2005 yılında birleşme kararı aldıkları zaman toplamda 3500 mağazaya sahip olan Kmart ve Sears, son 8 yıl içerisinde zarar ettiği gerekçesiyle 2.669 mağazasını kapatma kararı aldı. Böylelikle dev perakende şirketinin mağaza zinciri son 8 yıl içerisinde %75 erimiş oldu.

Chicago merkezli dev perakende şirketi Sears’ın bilançoları incelendiği zaman satışlarının son üç ay içerisinde %31 düştüğü ve son 8 senedeki zararının ise 11.2 milyon dolara ulaştığı görülüyor.

Yapı araç gereç malzemeleri satan Craftsman markasını nakit akışı sağlamak için geçen sene satan Sears, bugünlerde de ev gereçleri malzemesi satan Kenmore’u elden çıkarma planları yapıyor. Sears’ın borsadaki hisseleri ise çıkan haberlerin ardından %13 değer kaybına uğradı.

Sears perakende sektörü Kmart ABD Chicago