11 Eylül'de 14. Yıl!

TAKİP ET

Yıllar önce 11 Eylül 2001'de ABD'de İkiz Kuleler adındaki yapıya saldırı yapılalı 14 yıl oldu...

 El-Kaide'ye bağlı şahıslar tarafından kaçırılan uçakların 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki farklı hedefe intihar saldırısı düzenlemesiyle gerçekleşen bir dizi terör saldırısı olarak bilinir. Saldırılar sonucunda 19 hava korsanı dahil 2.996 kişi hayatını kaybederken, 10 milyar $'ın üstünde maddi hasar meydana geldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde iç sefer gerçekleştiren dört yolcu uçağı, el-Kaide üyesi 19 kişi tarafından kaçırıldı.American Airlines'ın ve United Airlines'ın uçuş yapan uçakları  New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nin sırasıyla kuzey ve güney kulelerine çarptı. İki saat içinde 110 katlı her iki bina da çökerken, 7 Dünya Ticaret Merkezi'nin de arasında bulunduğu çevresindeki bazı yapılar yıkıldı ve bazıları hasar gördü. Kaçırılan üçüncü uçak, American Airlines'ın 77 sefer sayılı uçuşu, Virginia eyaletine bağlı Arlington County'de yer alan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı karargâhı Pentagon'a çarptı. Saldırı sonucunda binanın batı cephesinin bir kısmı yıkıldı ve zarar gördü.

Kaçırılan dördüncü uçak olan United Airlines'ın 93 sefer sayılı uçuşu ise Washington, DC'yi hedeflemişti. Ancak yolcuların uçağı kaçıranlara yaptığı müdahale sonrasında uçak, Pensilvanya eyaletindeki Shanksville yakınlarına düştü. Uçaklardaki 19 hava korsanı ve 227 kişi de dahil olmak üzere saldırılar sonucunda 2.996 kişi hayatını kaybetti.

FBI tarafından yürütülen araştırma neticesinde saldırıları gerçekleştiren kişilerin, Usame bin Ladin'in liderliğindeki el-Kaide ile bağlantılı olduğu tespit edildi. Saldırılardan sonra saldırıların sorumluluğunu reddeden bin Ladin, 2004 yılında yayınladığı videoyla birlikte saldırıların sorumluluğunu kabul etti

Amerika Birleşik Devletleri tarafından Terörizmle Savaş adı verilen bir kampanya başlatıldı. Bir çok ülkenin desteklediği çeşitli savaşlar oldu. Ve sonuç olarak Usame bin Ladin ise Mayıs 2011'de Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürüldü.

Bunla ilgili internet ağına bir fotoğraf düştü fakat ardından sahte olduğu yetkililer tarafınca açıklandı.

Yerel saatle 08:46:30 da Amerikan Hava Yolları'na ait kaçırılan bir yolcu uçağı Dünya Ticaret Merkezi Kuzey Kulesi 94.-98. katları arasına kulenin kuzey tarafından çarptı. Bina çarpmadan 102 dakika sonra yıkıldı.

Yerel saatle 09:02:59 da ikinci bir uçak Dünya Ticaret Merkezi güney Kulesi 77.-85. katları arasına kulenin güney tarafından çarptı. Bina çarpmadan 56 dakika sonra yıkıldı.

Yerel saatle 10:03:11 de Washington, DC'nin 240 km (150mil) kuzey batısına, Pensilvanya Shanksville kırsalıda dördüncü bir uçağın düştüğü açıklandı. Olay yerinde büyük bir uçak enkazına rastlanmadığı söylentileri dolaştı. Resmî makamlarca uçak enkazının olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca birçok uçak parçaları da bulunmuştur.

Çeşitli hatıra ve anılar enkazların altlarında kaldı. Açıklamalara göre alyans ve saat ağırlıklı hatıralar kalmış olayların ardından.

 

Canlarını kurtarmak amacıyla binadan atlayanlar oldu. Ne yazık ki bundan olumlu bir sonuç görülmedi.

Olay sonucunda yangınlar 100 günü aşkın çalışmalar sonucunda söndürülebildi.

Çeşitli örgüt ve tarikatlar tarafınca zaten planlandığı, hatta aslında uçaktan kaynaklanmadığını ABD'nin Ortadoğu'ya  saldırmak amacıyla yapıldığı şeklinde bir çok komplo teorileri üretildi.

Fakat sonuç şu ki ; Kaybedilen canlar geri gelmeyecek. Neden ve nasıl olduğunun artık çokta bir önemi olmadığı gözleniyor.

Yaşam her şeye rağmen devam ediyor. İkiz kulelerin yerine yeniden inşaalar başlamış durumda.

11 eylül 11 eylül olayı saat kaçta oldu 11 eylül saldırısı 11 eylül sonucunda ne kadar maddi zarar görüldü 11 eylülde kaç kişi kayıp 11 eylülde kaç kişi öldü 11eylülden sonra olanlar amerika birleşik devletleri savunma