Ziraat Odaları Birliği'nden kuraklık hakkında: Bazı ürünleri Türkiye'de üretemez hale gelebiliriz

TAKİP ET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal sulamaya ilişkin dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, "Vahşi sulamadan vazgeçmeliyiz. Birtakım tedbirleri şimdiden almamız gerekiyor. Aksi takdirde kuraklık böyle devam ederse bazı ürünleri Türkiye'de üretemez hale gelebiliriz" dedi.

Sakarya Ticaret Borsası'nda gerçekleştiren Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Kongresi'ne konuk olan Bayraktar, Akdeniz havzasında yer alan ülkelerin kuraklıktan etkilenmemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Bayraktar, bu nedenle Türkiye'nin de bu durumdan etkileneceğini ve etkilenmeye sürdüreceğini belirterek, aşırı yağışları ile sellerin kuraklığın bir sonucu olduğunu ifade etti.

'TÜRKİYE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİL'

Bu konuda hakkında önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Birçok bölgede çok su isteyen ürünlerden vazgeçmemiz gerekiyor. Daha az su isteyen kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerine yönelmemiz lazım" uyarısı yaptı.

Bayraktar, tarım alanının su kaynaklarının %75’ini kullandığını ifade ederek, "Vahşi sulamadan vazgeçmeliyiz. Suyu çok dikkatli ve tasarruflu kullanmamız lazım çünkü Türkiye su zengini bir ülke değil. Birtakım tedbirleri şimdiden almamız gerekiyor. Aksi taktirde kuraklık böyle devam ederse bazı ürünleri Türkiye’de üretemez hale gelebiliriz" dedi.

'MALİYETLERİ AŞAĞI ÇEKMEDEN GIDA FİYATLARINDA UCUZLUK OLUŞMASI PEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'

Bayraktar, konuşmasının devamında "Yani sizin 1 liraya ürettiğiniz ürünü tüketicimiz 8-9 liraya yiyor. Süratle üretimi artırmamız ve üretim maliyetlerini aşağı çekmemiz gerekiyor. Maliyetleri aşağı çekmeden gıda fiyatlarında ucuzluk oluşması pek mümkün görünmüyor" şeklinde konuştu.

ET FİYATLARI

Et fiyatlarında yaşanan artışlar hakkında konuşan Bayraktar, "Çünkü süt hayvanlarımız ciddi manada kesildi. Süt hayvanları kesildiği zaman besiye materyal bulamazsınız. Besilik hayvan bulamazsınız, girişler azaldı. Çünkü bir dönem et fiyatları çok düşüktü, üretici vazgeçti. Bugünlerde yükselme var ama ahırlar dolu değil. Yeniden, üretimi destekleyen politikalarla besi hayvancılığını canlandırmamız lazım. Üretimimizi arttırdığımız zaman fiyatlar aşağı düşecektir." açıklamalarında bulundu.

 

kuraklık tarım sulama