Yunanistan'ın Lozan'ı ihlali herkese duyuruldu

TAKİP ET

Türkiye, Yunanistan'ın Lozan'ı ihlalini herkese duyuran yeni bir NAVTEX yayınladı ve diplomasi alanında olumlu bir adım atmış oldu.

Türkiye, Yunanistan’ın Lozan’ı ihlalini herkese duyuran yeni bir NAVTEX yayınladı ve diplomasi alanında olumlu bir adım atmış oldu. Yaptığı yeni hamleyle Yunanistan’ın silahlanmasını uluslararası arenaya taşımış olan Türkiye, Sakız Adası’na geçiş yapacak gemilere de uyarılarda bulundu.

Türkiye’den Yeni NAVTEX

Yunanistan’ın Ege Denizi’nde bulunan Sakız Adası’nı silahlandırması ve Lozan Barış Antlaşması’nı ihlal etmesini bütün dünyaya duyuran yeni bir NAVTEX yayınlayan Türkiye, Sakız Adası’nın 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenmiş olan gayri askeri statüsünün ihlal edildiğini vurguladı. 


Lozan Barış Antlaşması’ndaki Maddeler

1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması’yla birlikte silahsızlandırılması garanti altına alınmış olan Sakız Adası ile ilgili maddelerde, barışın korunmasını sağlamak amacıyla Yunan Hükümetinin Midilli, Sakız, Sisam ve Nikarya Adaları’nda belirtilen önlemlere saygı gösterme yükümlülüğü verilmiştir. Bu kapsamda, ismi geçen bu Adalarda hiçbir deniz üssü ve istihkam kurulamayacaktır. Yunan savaş uçakları ve diğer hava araçlarının Anadolu kıyısındaki topraklar üzerinde uçması yasaklanacaktır. Bunun yanında Türkiye Hükümeti aynı şekilde savaş uçakları ve diğer hava araçlarının söz konusu Adalar üzerinde uçuşunu yasaklayacaktır. Sözü geçen Adalarda Yunan Silahlı Kuvvetleri, silah altına alınıp yerinde eğitilebilecek normal askersel birlikle ve bütün Yunanistan topraklarındaki jandarma ve polis sayısı ile orantılı olacak, bir jandarma ve polis örgütü ile sınırlı kalacaktır.

Türkiye’den Önemli Bir Diplomasi Adımı

Türkiye, son yayınladığı NAVTEX ile önemli bir diplomasi adımı atmış ve Yunanistan’ın Ege Denizi’nde yer alan Sakız Adası’ndaki silahlanmasını tüm dünyaya duyurmuş oldu. Yunanistan’ın Lozan Barış Antlaşması’nı ihlalini herkese duyuran Türkiye, o rotayı kullanacak olan gemilere de dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.


 

türkiye navtex