Yer Kürenin Manyetik Alanı Değişiyor

TAKİP ET

Sıvı halde bulunan metaller, dünyanın çekirdeğini oluşturmaktadır. Bu durumda kuzey ve güney kutupları arasında devasa bir mıknatıs görevi görerek çalışma sistemini düzenliyor.

Sıvı halde bulunan metaller, dünyanın çekirdeğini oluşturmaktadır. Bu durumda kuzey ve güney kutupları arasında devasa bir mıknatıs görevi görerek çalışma sistemini düzenliyor. Yerkürede yaşamın sürmesi bakımından bu manyetosfer alan hayati önem arz etmektedir.

Sao Paulo Üniversitesi’nden yer bilimci Ricardo Ferreira Trindede, “İnsanları, ciddi tehlikeler yaratabilecek güneş rüzgarına karşı manyetik alan korumaktadır. Bu manyetik alanda son 10 yıl içerisinde daha önce hiç rastlanmayan bir değişim söz konusu. Son zamanlarda manyetik kuzey kutbunun yerinde Kanada’dan Sibirya’ya doğru bilim adamlarının öngörüsünden çok daha hızlı hareket gerçekleşti. Bu hızlı hareket neticesinde yer çekimi alanıyla ilgili çalışmalar yürüten uzmanlar, manyetik güçlerin haritası Dünya Manyetik Modelini güncellemek zorunda kaldı.” dedi.

Dünya Manyetik Modeli Haritasını google haritalar vb. telefon uygulamaları, askeri ve sivil navigasyon alanları çok sık kullanmaktadır.

Bilim adamları ise yer kürenin manyetik alanındaki öngörülmeyen hızlı hareketliliğin teknolojide büyük sıkıntılar oluşturabileceğini, yönünü jeomanyetizmden faydalanarak bulan, arı, kaplumbağa, somon, güvercin ve balina gibi hayvanların olumsuz etkileneceğini söylüyor. Ayrıca pusulalarında manyetik alan hareketliliğinden etkileneceği öngörülüyor.  

manyetik alan jeomanyetizm Dünya Manyetik Modeli Haritası pusula Sibirya Kanada