Uyanış Büyük Selçuklu'da geçen hace kelimesinin anlamı nedir?

TAKİP ET

TRT 1 ekranlarının yeni dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'da geçen 'Hace' kelimesi büyük merak uyandırdı. İzleyenler dizide geçen bu kelimenin anlamını merakla araştırmaya başladı.

TRT 1 ekranlarının yeni dizisi Uyanış Büyük Selçuklu’da geçen ‘Hace’ kelimesi büyük merak uyandırdı. İzleyenler dizide geçen bu kelimenin anlamını merakla araştırmaya başladı. Dilimize Farsça’dan geçen bir kelime olan ‘Hace’nin anlamı merakla araştırılıyor. Peki, hace ne demek? Hace kelimesi ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Dizide Geçen Kelime Merak Uyandırdı

TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlayan Uyanış Büyük Selçuklu dizisi Pazartesi akşamlarına damga vurmaya devam ediyor. İkinci bölümüyle ekrana gelen ve yine izleyiciden tam not alan dizi en çok konuşulanlar arasına girmeyi başardı. Özellikle dizide geçen hâce kelimesi merak uyandırdı. İzleyici bu kelimenin ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. 



Hace Ne Demek?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin bir sahnesinde Nizamülmülk karakteri, ‘Ben bu devletin hacesiyim’ ifadesini kullandı. Bu ifade üzerine hâce kelimesinin anlamı araştırılmaya başlandı. Hace, Farsça’dan  dilimize geçen bir kelimedir ce ‘Hoca, müderris, efendi’ anlamlarında kullanılır. Bu unvan ilim sahibi kimselere verilir.

Nizamülmülk Kimdir?

Nizamülmülk, Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri ve Siyasetname isimli kitabın yazarıdır. Fars devlet adamı ve siyaset bilimcisi olan Nizamülmülk’ün devlet yönetiminde etkisi oldukça fazladır. Gerçek adı Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tusi’dir. Nizamülmülk, ‘Devletin düzeni’ anlamına gelmektedir. 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti’ne vezir olarak atanan Nizamülmülk, Alparslan ve Melikşah döneminde vezirlik görevinde bulunmuştur. Nizamülmülk ismi kendisine Abbasi halifesi olan Kaim bi Emrillah tarafından verilmiştir. Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük devlet adamlarından biri olarak kabul edilmektedir. Devletin toprak idaresi hukukunda ikta sistemini bulan kişidir. Aynı zamanda öğrencilere sağlanan yurt ve burs hizmetlerinin mucididir. Mezarı ise İran’ın İsfahan kentinde yer alan kenar mahallelerden birinde Sultan Melikşah ile beraber Selçuklu ailesinden pek çok isimle birlikte mütevazı bir türbede bulunmaktadır.





 

hace nizamülmülk