Turpun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

TAKİP ET

Aralık ayı sebzesi turpun vücudumuza oldukça faydası bulunuyor. Özellikle toprak içinde olgunlaştığı için toprakta bulunan vitamin ve minerallein hepsini barındırıyor.

Pişmiş ve çiğ şekilde tüketilen bu mucize sebzenin, uzun yıllardır hastalıkları tedavi etmesinde kullanıldığı da biliniyor. Mevsimi geçmeden bol bol yiyebileceğiniz turpun işte o faydaları…

Turpun faydaları 

Böbrek iltihabını azaltır. Doğal idrar söktürücü olmasının yanı sıra böbrekleri temizlemede de etkilidir.
Turp içerdiği lifler sayesinde mide ve bağırsak sağlığına katkıda bulunup, kilo vermeyi kolaylaştırır. Yüksek oranda lif düşük oranda glikemik barındırır. Aynı zamanda bünyenin yağ yakmasını teşvik eder.
Günde 1 tane tüketilen turp vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 20 si kadarını karşılar. 
Zengin miktarda demir içeren turp kalp sağlığını korumada da etkin rol oynar. Demir saç sağlığından, tırnak sağlığına kadar tepeden tırnağa tüm hücrelerin sağlığı için çok geniş bir alanda, fazlaca ihtiyaç duyulan bir maddedir.
İçerdiği C vitamini, folik asit ve detoksifier sayesinde turp tümörlü hücrelerle savaş ederek kanser oluşumunu ortadan kaldırıyor. Özellikle genetik kanser riski taşıyan kişilerin düzenli tüketmesi öneriliyor.

Saç ve cilt sağlığı için turp en önemli besinlerdendir. İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar yardımıyla cilt ve saç sağlığına ciddi anlamda katkı sunar. Cilt üzerinde meydana gelen hastalıkların giderilmesinde önemli görev üstlenir. İçeriğindeki bol miktarda su cildin ve saç derisinin nemli kalmasına yardımcı olur. Saç dökülmesini engelleyip, saç köklerini sağlamlaştırır. Aynı zamanda saçlara doğal ve sağlıklı bir parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. 
Kış aylarında tüketilen turp suyu soğuk algınlığı, tahriş olmuş boğaz ve üst solunum yollarını kısa sürede iyileştirir. Solunumu dezenfekte ederek daha rahat nefes alınmasını sağlar. 
Turp A,C ve K vitamini yönünden oldukça zengindir, bu vitaminler sayesinde hücrelerin yapılandırılıp hasarlı hücrelerin onarılmasına kadar birçok hücre sağlığına faydası vardır. 
Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununa iyi gelir. Sık sindirim problemleri yaşayan kişiler düzenli tüketmesi sonucunda farkı hemen hissedebilirler. 
Turp içeriğindeki antioksidan sayesinde sağlığa çok geniş bir yelpazede hizmet eder. Bu özelliği sayesinde turp birçok hastalıktan vücudu korur.
Turpun içerdiği zengin miktardaki lifler özellikle barsaklara ve sindirim sitemine iyi gelir. Yüksek miktarda demir içerir, kan hücrelerinin de sağlığını koruyan demir aynı zamanda beynin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yürütmesini sağlar. 
Kan şekerini yavaş yükselten bir sebze olduğu için şeker hastaları da rahatlıkla yiyebilir.
Diyet yapanlar için de ideal sebzelerden olan turpun kalorisi oldukça düşük. 1 kase turp rendesi yalnızda 12 kalori içeriyor. Bunun yanında günlük posa ihtiyacının yüzde 25 ini karşılıyor.
Turpun içinde yüksek oranda folat bulunuyor, diğer sebzelerden turpu ayıran vücud folatı, DNA’nın onarımında kullanıyor.  Bir kase turpta vücudun folat ihtiyacının yüzde 7’si karşılanıyor. 

 

Turpun faydaları beyaz turpun faydaları siyah turpun faydaları içi kırmızı turpun faydaları beyaz turpun faydaları ve zararları nelerdir turp faydaları ve zararları mor turp kırmızı turp nasıl yenir