Türkiye S-400'ler konusunda ABD ile anlaştı! Çavuşoğlu'ndan açıklama!

TAKİP ET

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı almasına neden olan S-400'lerle ilgili önemli bir açıklama yapıldı. Konu hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "S-400 sorunu için ABD ile ortak çalışma grubu kurma konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış politika toplantısında 2020 yılını değerlendirdi. Çavuşoğlu, Ermenistan, AB ve ABD ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öte yandan toplantıda Çavuşoğlu'nun ABD hakkında yaptığı açıklamalar uluslararası basın kuruluşları tarafından son dakika ibaresi ile verildi. Bakan Çavuşoğlu, ABD ile soruna neden olan S-400'lerle ilgili, “S-400 sorunu için ABD ile ortak çalışma grubu kurma konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, “Daha önce teklif ettiğimiz ‘gelin bir ortak çalışma grubu kuralım’ teklifinde bulunmuştuk… şimdi o teklif ABD tarafından geldi, biz tabiatıyla her zaman diyalogdan yana olduğumuz için bu teklife de evet dedik. Uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı” dedi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, "ABD YANAŞMAMIŞTI"

Konuşmasının soru cevap bölümünde henüz çalışma grubunun kurulmadığını ifade ederek, “S-400 ile ilgili uzmanlar değerlendirsin demiştik… ABD yanaşmamıştı. Pompeo ile görüşmemizde bu teklifimizin devam ettiğini söyledik. ABD’liler bu konuda birlikte çalışalım dediler. Şu anda görüşmeler var, ortak çalışma grubu kurulmadı görüşmeler var” dedi. Türkiye-ABD ilişkilerinin 2020 yılında sorunlarla geçtiğini, ancak daha sağlıklı bir zemine oturması için Türkiye'nin hazır olduğunu belirten Çavuşpğlu, ocak ayında başa gelecek yeni ABD yönetiminin de bu şekilde adım atacağını umduğunu ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU, "AB İLE VİZE SERBESTİSİ GÜNDEMDE"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir diğer önemli konu alan AB ile vize muafiyeti konusunda açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Gelecek yıl AB ile ilişkilerin daha pozitif ortamda geçmesi için biz hazırız. Reforma ağırlık veriyoruz ve buna ivme kazandıracağız, Reform Eylem Grubu toplantısını gerçekleştireceğiz. AB ile Ocak ayında karşılıklı ziyaretler olacak, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, Doğu Akdeniz’den vize serbestisine kadar birçok konu ele alınacak” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, son aylarda ilişkilerin gerildiği Fransa konusunda ise, “Fransa samimi ise ilişkilerimizi normalleştirebiliriz; ama bize karşı eylem ve söylemlerine sessiz kalmamız mümkün değil. Fransa ile ilişkilerin normalleşmesi için büyükelçilerimiz bir çalışma yapıyor” ifadesini kullandı.