Türk Kimyagerin Müthiş İcadı Karla Mücadelede Çığır Açacak

TAKİP ET

6 yıldan beri Ar-Ge çalışmaları yürüten Türk kimyager, yerli ve milli kaynaklardan istifade ederek çevre ile dost ve eksi 45 dereceye kadar buz ve karı 20 dakikada çözen özel formüllü granül elde etti.

6 yıldan beri Ar-Ge çalışmaları yürüten Türk kimyager, yerli ve milli kaynaklardan istifade ederek çevre ile dost ve eksi 45 dereceye kadar buz ve karı 20 dakikada çözen özel formüllü granül elde etti. Türk kimyagerin bu ürünü, Kanada ve Rusya gibi soğuk ülkelerde kar ve buzlanmaya karşı test edildi. Ürünün yapılan testlerden başarı ile geçmesi kar ve buzlanma ile mücadelede yeni bir çığır açacak. Kimyager Yücel Kaynak, “Ürün, eksi 45 dereceye kadar test edildi. Sadece 20 dakika içerisinde kar ve buzlanmayı çözerek zemine ulaşabiliyor.” dedi.  

İsmi Buz Yak Oldu

Kimyager Yücel Kaynak, 6 yıl evvel Samsun Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde (TEKNOPARK) karı ve buzlanmayı hızlı şekilde çözebilecek formülü elde edebilmek için bilmsel çalışmalar yürütmeye başladı. 6 yıl boyunca süren araştırmalar neticesinde Kimyager Yücel Kaynak, eksi 45 dereceye kadar kar ve buzlanmayı sadece 20 dakika içerisinde çözebilecek özel formüllü granül üreterek adını Buz Yak koydu. Buz Yak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin onayını almayı başardı.   

Kanada, Rusya, Avrupa ve İskandinav ülkelerine test edilmesi için gönderilen özel formüllü granül, buralardaki testlerden başarı ile geçince ürüne çok fazla talep oldu. Kimyager Yücel Kaynak ise ürünü üretebilecek tesis kurulduktan sonra %80’inin ihraç edilebileceğini söylüyor.  

Türkiye’de Üretme Tarafıyız

Kimyager Yücel Kaynak, “Ürünün üretimi hususunda Kanada’dan teklif alsak da biz, ülkemizde üreterek ihraç etmek istiyoruz. Ancak bu belli bir yatırım gerektiriyor. Bunun için devletimizden ve yatırımcılarımızdan yardım bekliyoruz. Ar-Ge çalışmalarını kendi öz sermayemizle yürüttük. Artık alacağımız destek sayesinde seri üretime geçmek istiyoruz. Ürünün içeriğinde magnezyum, kalsiyum ve asetat var. Granül, yolu, demiri ve betonu koruyor. Ürünün, doğaya hiçbir zararı olmadığı gibi tuza oranla kullanımı 10 kat daha düşüktür. Ayrıca ürünün atığı toprakta gübre etkisi yapmaktadır.” ifadelerine yer verdi.  

Granül, yollarda 72 saate kadar etkisini sürdürebiliyor. İlk aşamada yola serpilen ürünün %20’si kullanılıyor. Geriye kalan %80 ise tekrar yağabilecek kara ve buzlanmaya karşı koruma sağlıyor. Yani ürünü yola serptikten sonra aynı bölgede defalarca kar küreme çalışması yapmaya gerek kalmıyor. Bunun ise ekonomik avantajı oldukça büyük. Ürünün fiyatı ise yerli malzemelerden oluştuğu için çok uygun. Ayrıca Avrupa ve Amerika’daki ürünlerden 20 kat daha etkili.

 

granül kar ve buzlanma Türk kimyager Rusya Kanada