Termal tedavi merkezleri

TAKİP ET

Ülkemiz jeotermal enerji konusunda çok zengin bir toprak parçası üstünde yeralmaktadır. Jeotermal denince yeraltından gelen sıcak sular anlaşılsa da yeraltı maden suları olsun, termal sular olsun ülkemizde bu alanda çok yoğun bir potansiyel bulunmaktadır.

Termal tedavi merkezleri Termal  suların insan sağlığına şifalı etkisinin bilinmesi aslında çok eski bir konu. Ancak tıp dünyası tarafından da alternatif tıp olarak kabul görmesiyle birlikte popülerliği artmış durumda. Yer altından gelen şifalı maden sularının ( mineralize termal sular ) banyo , içme ya da soluma amacıyla kullanılarak oluşturulan kürler dahil, fizik tedavi, çamur banyosu, masaj, diyet,rehabilitasyon v.b. gibi yan tedavilerle birleştirilerek uzman hekim denetiminde yapılan kürlerin uygulandığı tesislere kaplıca ( termal tedavi merkezi ) denmektedir. Kaplıca yani termal tedavi merkezi olarak da çok zengin bir yelpazeye sahip olan ülkemizde sıcak ve soğuk kaplıcalar bulunmaktadır. Sıcak kaplıcalar, yani termal tedavi merkezleri ; yer altından çıkan sıcak suların çıktıkları yere kurulmuştur. Termal tedavi son dönemde alternatif tıp alanında  oldukça popüler bir konu haline gelmiş ve  termal turizm gibi bir sektörün doğmasına sebep olmuştur. Termal su kavramından bahsedebilmek için çıkış noktasındaki sıcaklığının 20 derece ve üzerinde olması gerekmektedir. İşte bu yer altından çıkan, şifalı maden sularının kullanılması için kurulan tesislere termal tesis denmektedir.

Kaplıcalarda yerin altından çıkan maden suları ( termal sular )  ya içme amacıyla yada banyo amacıyla kullanılmaktadır. İçme olarak kullanılan yerlere içmece de denilir.

Termal suların iyi geldiği pekçok rahatsızlık bulunmaktadır. Ülkemizdeki kaplıcalarda ( termal tedavi tesisleri ve termal oteller)  astım'dan üst solunum yolu hastalıklarına, kronik bronşite, egzama, akne ve ürtiker gibi cilt rahatsızlıklarına; romatizma ve kireçlenmeye; kalp yetmezliği, varis ve dolaşım bozukluklarına, şeker hastalığı ( diyabet ) , gut, karaciğer- safra kesesi rahatsızlıklarına, sistit ve böbrek taşına, bazı kadın hastalıklarına  varıncaya kadar çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olarak termal tedavi uygulanmaktadır.

alternatif tıp jeotermal kaplıcalar romatizma termal tedavi