Tatilciler, Havuz Keyfiniz Kabusla Bitmesin! İşte Riskler

TAKİP ET

Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte tatil yörelerine akın başladı. Havuz keyfi ise tatilin en vazgeçilmez eğlencelerinden biri. Ancak bu keyfin kabusla sonuçlanmaması için bir takım risklere dikkat etmekte yarar var. İşte o riskler...

Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte tatil yörelerine Akın başladı. Havuz keyfi ise tatilin en vazgeçilmez eğlencelerinden biri. Ancak bu keyfin kabusla sonuçlanmaması için bir takım risklere dikkat etmekte yarar var. İşte o riskler...

Havuzda tatilcileri bekleyen en büyük risk mantar olmakla birlikte mide, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları da diğer önemli riskler arasında yer alıyor. İşletmeler, havuzları temiz tutmak için ne kadar önlem alırsa alsın mikropların havuz ortamında çoğalabilmesi çok kolay. Hatta klora karşı dayanıklılık kazanan mikroplar, yaşamlarını rahatlıkla sürdürerek insan sağlığını tehdit edebiliyor. Havuz kimyasalları arasında yer alan kloramin adlı madde ise  cilt ya da ağız yoluyla vücutla temas ettiği takdirde göz, burun, cilt ve akciğerlerde tahrişe neden olarak astım rahatsızlığını tetikliyor.

En temiz olan havuzlarda dahi bulaşıcı hastalık riskinin yüksek olduğuna değinen Dr. Sinan Akkurt, Havuz temizliğinde kullanılan klor maddesinin enfeksiyon, mantar ve parazitleri engellemede yetersiz kaldığını söyledi. Küçük ve kalabalık havuzların tatilciler için daha büyük risk taşıdığını söyleyen Dr. Akkurt, “Özellikle bulaşıcı hastalık taşıyan çocuklar, idrarını tutmayanlar ve güneş kremi sürdüğü halde duş almadan havuza girenler, havuzları sağlık açısından daha riskli hale getirmektedir. Havuzlarda sağlığı tehdit eden ciddi risklerden korunmada açık yaralara bandaj yapılması, bone ve kulak tıkacı kullanılması da yeterli olmamaktadır. Havuzlardaki risklerden korunmanın en iyi yolu havuz yerine denize girmenin tercih edilmesidir.” dedi.

Havuzlardaki Risklerden Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Yüzdükten sonra ıslak mayo derhal değiştirilmeli, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma süresi 15 dakikayı geçmemeli, havuza lensle girilmemeli, yüzerken kulak tıkacı ile yüzme gözlüğü kullanılmalı, dış kulak yolu ıslak bırakılmamalıdır. Havuzlarda en fazla risk altında olanlar ise alerjisi olanlar, küçük çocuklar, hamileler, açık yarası ile akıntısı olanlardır.

Yüzme Öncesi ve Sonrasında Nasıl Beslenmeli?

Yüzmeden iki saat evvel ve yüzdükten sonrada yine iki saat yemek yenilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Akkurt, “Yüzerken midenin dolu olması kalp basıncını artırdığı gibi vücudu yorgun düşürür ve performansı da olumsuz etkiler. Ancak kilo başına 40 cc su kesinlikle içilmelidir. Ayrıca yüzmeden iki saat önce serinletici ve hafif besinler tüketilmelidir. Yüzdükten iki saat sonrada ızgarada balık veya et, yoğurt, sebze ve salata gibi yiyecekler tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.

havuz keyfi beslenme sağlık yaz tatili