Son Dakika! Ünlü Profesörden Türkiye'ye Yaklaşan Kasırga ile İlgili Hayati Uyarı

TAKİP ET

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan tahminlere göre Türkiye'ye daha önce tarihinde görülmemiş bir meteoroloji olayla karşı karşıya. Adım adım Çünkü doğru ilerleyen Kasırga hakkında meteoroloji çok önemli uyarılarda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Bugün öğleden sonra Orta Akdeniz'de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye yaklaşan Kasırga ile ilgili olarak bir uyarıda Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’ndan geldi. Kadıoğlu yaptığı açıklamada, Tropik fırtınanın görülmesi beklenen bölgelerde yaşayan vatandaşların alabileceği tedbirleri anlatarak uyarılarda bulundu. Kadıoğlu: 'Günlük hayatınızı o saatlere göre ayarlayın. Sokaklarda tabelalardan, ağaçlardan ve çatılardan uzak durun'  ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ OLACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa tropik fırtına uyarısı yapıldı. Meteoroloji'den yapılan uyarılara göre küresel tahmin sistemlerindeki modellere göre Türkiye'ye hasar verebilecek bir meteoroloji olayı adım adım yaklaşıyor. Şu anda İyon Denizi üzerinde bulunan kasırganın yönü Değişmezse 30 Eylül pazar günü Ege kıyılarına ulaşacak.  Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir kıyıları bu Durumda fırtınadan en çok etkilenen bölgeler olacak. Kasırga Ege Bölgesi'nden sonra Marmara Denizi'nin üzerine gelecek ve İstanbul'u etkileme ihtimali de bulunuyor. Türkiye'nin yakın tarihinde böyle bir fırtına hiç görülmedi.

TROPİK FIRTINADAN ETKİLENECEK ŞEHİRLERDE YAŞAYANLAR NE YAPMALI? 

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Tropik fırtına nı Mini bir Tayfun olduğunu belirterek İstanbul'dan Antalya'ya kadar fırtınanın etkili olabileceğini Bunu tam olarak tahmin etmenin çok zor olduğunu söyledi. Kadıoğlu, özellikle ülkenin kıyı kesimlerinde yaşayan vatandaşları uyararak, 'Kıyıdaki teknelerin karaya çekilmesi gerekiyor. Gündelik hayatınızı fırtınanın olmadığı saatlere göre ayarlayın. Çatılar önemli bir problem oluşturabilir. Balkonda eşya bırakmayın. Özellikle dışarıda bırakılan eşyalar fırtınanın etkisiyle zarara yol açabilir'  ifadelerini kullandı.  Profesör Kadıoğlu açıklamasının devamında, "Su baskını tehlikesinin yanı sıra, tabela ve ağaçlar da etkilenebilir. İnşaat sahipleri mutlaka ama mutlaka dışarıda kalas, tuğla gibi malzemelerini bırakmamalı' dedi.

son dakika meteoroloji uyarı tropik fırtına kasırga meteoroloji son dakika hava durumu son dakika