Son Dakika! 5 Ülke Arasında Yıllardır Devam Eden Kriz Çözüldü, 'Enerji Denizi' Paylaşılıyor

TAKİP ET

'Enerji Denizi' olarak adlandırılan Hazar Denizi'nin hukuki statüsünde anlaşma sağlandı. Bu bağlamda, Kazakistan, İran, Rusya, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın Hazar Denizi'ni ortak kullanacağı belirtildi.

‘Enerji Denizi’ olarak adlandırılan Hazar Denizi’nin hukuki statüsünde anlaşma sağlandı. Bu bağlamda, Kazakistan, İran, Rusya, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın Hazar Denizi’ni ortak kullanacağı belirtildi.

Yaklaşık 20 yıldır devam eden müzakereler sonucunda Hazar Denizi ve altında yatan kaynakların, kıyısı olan ülkeler tarafından kullanılabilmesine olanak tanıyan anlaşma imzalandı ve yıllardır devam eden kriz çözüldü. Yılların ardından gelen bu anlaşmanın altında Rusya, İran, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın imza atacağı öğrenildi.

KRİZ 20 YILDIR DEVAM EDİYORDU

Hazar Denizi ve altında yatan kaynakların kıyısı olan ülkeler tarafından kullanılması için 20 yıldır devam eden müzakereler liderler tarafından bugün imzalanan anlaşma sonucunda sonuçlandı. Kazakistan’da yer alan Aktau kentinde düzenlenen Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi’ne Kazakistan Cumhurbaşkanı olan Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov katıldı. 

KIYISI OLAN ÜLKELER KULLANACAK

20 yıl süren müzakereler sonucunda varılan anlaşmaya göre, Hazar Denizi'nin dibi ve toprak altı bölgeleri farklı alanlara bölünürken, deniz yüzeyi de deniz sahası, deniz hududu, balıkçılık alanları ve kaynakların kullanımı gibi esaslara göre paylaştırılacak.
Sahilden 15 deniz mili mesafeye kadar olan bölgeler, her ülkenin kendi arazisi olarak kabul edilecek. Bu mesafeye 10 deniz mili eklenerek toplam 25 mil, her ülkenin balıkçılık alanı olarak belirlenecek. Diğer kısımlar ise ortak kullanıma açık, tarafsız bölge olacak. Hazar Denizi’ne kıyısı olmayan ülkelerin asker bulundurması ise yasaklanacak.

 

Son dakika Hazar Denizi Enerji Denizi Kazakistan Azerbaycan Türkmenistan Rusya İran Anlaşma