Sivas'ta, Mars Gezegenini Andıran Esrarengiz Kayalıklar

TAKİP ET

Eğribucak kayalıklarının bulunduğu bu bölgeyi Sivas halkı, Sivadokya olarak adlandırıyor. Eğribucak kayalıkları, alışılagelen yüzey şekileri dışında kırmızı rengi ile de tıpkı Mars gezegenini çağrıştırıyor.

Eğribucak kayalıklarının bulunduğu bu bölgeyi Sivas halkı, Sivadokya olarak adlandırıyor. Eğribucak kayalıkları, alışılagelen yüzey şekileri dışında kırmızı rengi ile de tıpkı Mars gezegenini çağrıştırıyor.

Eğribucak kayalıkları Sivas merkeze sadece 23 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eğribucak kayalıklarının turistlerin ve araştırmacıların ilgisini çeken tarafı ise kayalıkların şekilleri ve kırmızı rengi oluyor. Mars gezegenini çağrıştıran bu kayalıklar turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Bu kayalıkların jeosit olarak korunması ve turizme kazandırılması için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay tarafından 2013 yılından beri bilimsel olarak çalışmalar yapılıyor.

Eğribucak kayalıklarının turistlerin ve araştırmacıların ilgisini çok çektiğine değinen Doç. Dr. Özpay, “Eğribucak kayalıkları, Sivas’taki 300 jeositten sadece biridir. Bin 420 metre yükseltide bulunan Eğribucak kayalıklarının görünümüne dünyada çok az rastlanmaktadır. Yaklaşık 23 milyon yıl önce şekillenmeye başlayan bu jeosit sahanın korunması için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bunun içinde ilköğretimden üniversiteye kadar farklı yaş grubundaki öğrencileri bu jeosit sahaya götürerek jeositler hakkında bilgilendiriyoruz. Öğrencilerimiz, bu jeosit sahayı son zamanlarda oldukça popüler olan Mars gezegenine benzetiyorlar.” dedi.     

2018 yılı içerisinde bu bölgeyi ziyaret edenlerin sayısının 500 bini aştığını da söyleyen Doç. Dr. Özpay, “Eğribucak kayalıklarına dair yeni adlandırmalar yapmaktayız. Bu adlandırmalar arasında en popüler olanı Sivadokya. Bu yüzden bu bölgeyi ülkemiz turizmine tanıtırken Sivadokya adını kullanmayı düşünüyoruz. Burası ülkemiz için ikinci bir Kapadokya olmaya adaydır. Bu kayalıkları ziyaret edenlerin sayısı 2018 yılı içerisinde yarım milyonu aştı.” şeklinde konuştu.          

Sİvas Mars gezegeni Eğribucak kayalıkları Kapadokya