Siber Suçlular, Bina Otomasyon Sistemlerini Hedef Alıyor

TAKİP ET

Siber suçluların hedefinde bu kez de bina otomasyon sistemleri var. Siber suçlular, Kuşatma yazılımı (Siegeware) diye adlandırdıkları yöntemle 'Binanızdaki bütün kontrol sistemleri ele geçirildi. Sadece 24 saat içerisinde Bitcoin karşılığı 50 bin dolar ödemediğiniz takdirde binanız üç gün süresince kapalı tutulacak' şeklinde tehdit ediyorlar.

Siber suçluların hedefinde bu kez de bina otomasyon sistemleri var. Siber suçlular, Kuşatma yazılımı (Siegeware) diye adlandırdıkları yöntemle ‘Binanızdaki bütün kontrol sistemleri ele geçirildi. Sadece 24 saat içerisinde Bitcoin karşılığı 50 bin dolar ödemediğiniz takdirde binanız üç gün süresince kapalı tutulacak’ şeklinde tehdit ediyorlar.

Siber suçlular, gözlerini bu seferde özellikle modern binalardaki otomasyon sistemlerine dikti. Binalardaki bütün kontrolü sağlayan otomasyon sistemlerinin siber suçlular tarafından ele geçirilebileceği uyarısını yapan Eset Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Stephen Cobb, bina otomasyon sistemlerinin kontrolünü ele geçirmeye sağlayan bu zararlı yazılımlara ‘Siegeware (Kuşatma yazılımı) adını verdiklerini söyledi.     

Daha fazla modern binalar ve plazalarda kullanılan otomasyon sistemleri sayesinde ısıtma, havalandırma, iklimlendirme, ışıklandırma, yangın alarmları ve güvenlik gibi birçok özelliğin kontrolü uzaktan sağlanabiliyor. Siber suçlular, geliştirdikleri zararlı yazılım programları ile bu uzaktan kontrol sistemini felç etmeye çalışıyor.

Stephen Cobb, bu zararlı yazılım programının kesinlikle bir aldatmaca olmadığını, şahsen tanıdığı bir bina yöneticisinin ödemeyi reddettiğini ve binanın otomasyon sisteminin cidden alt üst olduğunu söyleyerek gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.    

siber suçlular bina otomasyon sistemleri Siegeware son dakika Kuşatma yazılımı son dakika haber