SGK'dan Evlenenlere Müjde! Peşin 24 Maaş Ödenecek

TAKİP ET

SGK dan milyonlarca kişiyi ilgilendiren çok önemli açıklama. Evlenen yetim kız çocuklarına SGK tarafından 2 yıllık maaş peşin olarak ödeniyor. Ancak bu parayı alabilmek için bazı şarkılar var. Özellikle 5 yıllık hak düşürücü süre ya dikkat etmek gerekiyor. Ödeme bizzat SGK tarafından yapılıyor.

Babasını kaybeden yetim kız çocuklarına SGK tarafından yetim maaşı ödeniyor. Ayrıca kız çocukları evlenirken de çeyiz parası alıyor. Kız çocuğunun aldığı yetim maaşının 24 ile çarpılması sonucu SGK tarafından ödenecek çeyiz parası belirleniyor. Yani Evlenen kız çocukları 2 yıllık maaşlarını peşin almış oluyor. Örnek olarak 500 lira yetim maaşı alan bir kız çocuğu ölüm aylığının 2 yıllık tutarı olan 12 bin lira çeyiz parasına SGK dan peşin olarak alabiliyor. Çünkü evlendiği için kız çocuklarının yetim aylığı kesiliyor ve bu çeyiz parası olarak 2 yıllık bir tutar ödeniyor. Evlilik sürecindeki masraflarını buradan karşılayan kız çocukları boşanıp yeniden evlenirlerse iki kez çeyiz parası alamıyor. 

EVLİLİK CÜZDANI İLE BAŞVURMAK YETERLİ

SGK tarafından bir kereye mahsus olarak ödenen çeyiz parasını almak için evlilik cüzdanı ile birlikte SGK başvurmak yeterli. Ancak çeyiz parasının talep edilmesi için 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

ÇEYİZ HESABIYLA 18 BİN 560 LİRA

Ayrıca devlette evlenecek çiftlere çeyiz yardımı yapıyor. Bankada çeyiz hesabı açtıktan sonra 35 yıl arasında birikim yapan ve ilk evliliklerinin 27 yaşından önce yapanlara devlet katkısı veriliyor. Geçtiğimiz yıl devletin ödediği çeyiz katkısı 7 bin 500 lira idi, bu yıl 9 bin 279 lira 75 kuruşa çıktı. Ayrıca devletin verdiği bu destekten iftihar ayrı ayrı yararlanabiliyor.

 

son dakika sgk yetim aylığı son dakika haberi çeyiz parası