Seçim Sonuçlarını Etkileyen 4 Neden!

TAKİP ET

1 Kasım seçim sonucunda AKP tek başına iktidar oldu. Oy artışının sebepleri arasında ise ekonomik vaatler ve PKK terörü bulunuyor.

Türkiye, 5 ay sonra yeniden bir seçim yaşadı ve sandıktan çıkan sonuç ülkedeki tüm dengeleri değiştirdi. Bu sonuç nedeniyle Türkiye yeniden anayasa değişikliği veya başkanlık sistemini konuşmaya başlayacak. Yargıda ve diğer anayasal kurumların yapılarında bazı değişiklikler meydana gelebilecek. Meclis'te değişiklik yapılması için ise AKP referandum yapmak durumunda kalacak ve kendi yasalarını kabul ettirebilmek için 330 milletvekilinin oyunu alması gerekecek. Seçim Sonuçlarını Etkileyen Nedenler Neler? 1- BAHÇELİ'NİN TUTUMU Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tek başına iktidar olmasında yalnızca tek bir neden aramak doğru olmaz. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin seçim süreci boyunca uzlaşmaz tutumları, MHP'nin tabanından da destek almadı. Tek başına iktidar olma ihtimali  bulunmayan partinin iktidar ortaklığından da kaçması, partilileri kızdırdı. MHP'liler ise kendilerine en yakın partiye oy vererek, tepkilerini belirttiler. AKP'nin tek başına iktidar olmasında MHP oyları da oldukça büyük bir etken. 2- PKK VE IŞİD TERÖRÜNÜN ARTMASI PKK ve IŞİD teröristlerinin eylemleri, insanlarda korku yarattı. Tekrardan şehit haberlerini veya patlama haberlerini duymak istemeyen seçmen, tek başına iktidarın bu sorunla başa çıkabileceğini düşündü. PKK'nın eylemleri hakkında HDP'nin de olumlu bir tutum sergilememesi, AKP iktidarına destek oldu. 3- EKONOMİK VAATLERDE ARTIŞ AKP, bu seçimlerde 7 Haziran seçimlerine kıyasla ekonomik vaatlerini artırdı. Özellikle emekli ve dar gelirlilere yönelik vaatler, seçmenlerden olumlu tepkiler aldı. Seçmenler, AKP'nin vaatlerini gerçekleştirme olasılığını fazla gördü. Bu nedenle en güçlü partinin arkasında durdular. 4- LİSTE VE YÖNETİM YENİLEMESİ AKP, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili listelerinde bazı hatalar yapmıştı ve bu durum da yerel bölgelerde bazı sorunlar yaratmıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise bölgesel talepler göz önüne alınarak vekiller belirlendi. AKP, güçlü parti imajını artırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın halen partide karar verici olduğunun görülmesi de seçmende karşılık buldu.      

PKK 1 kasım seçim 1 kasım seçim sonuçları 1 Kasım seçimleri AKP AKP seçim vaatleri CHP CHP oy oranları iktidar AKP MHP MHP oy oranları neden AKP neden tek başına iktidar pkk terörü seçim oy oranları seçim