Rusya'dan Barış Planı!

TAKİP ET

Plana göre taraflar Viyana'da bulunacaklar.

Haftasonu Viyana'da yapılacak görüşmelere 3 gün kala,Suriye'de yaşanmakta olan durum için, Rusya'dan barış planı geldi. Plan, BM'in  Suriye'de başkanlık seçimlerinden sonra 18 aylık sürede  anayasal reform önerilerine yer veriyor. Bu aşamaya kadar da Esad'ın görevde kalıp kalmayacağı konusunda herhangi bir bilgi yok. Suriye'deki muhalif grupların da  Cumartesi Viyana'da yapılacak barış görüşmelerinde yeralması gerektiğinden bahsedilmiş.

Bu arada Suriye Ordusu kuzeydeki kuşatmayı yardığını açıkladı. Sana haber ajansına göre ordu birlikleri Halep'in doğusundaki Kuwairis Hava Üssü'nde Işid militanlarına ağır kayıplar verdirmiş. Üs,  2 yıldır İşid'in saldırısı altındaydı.

Rus Dışişleri Sözcüsü, Cumartesi günkü görüşmelerde önceliğin hangi muhalif grubun partner olarak kaale alınıp hangilerinin terörist ve kabul edilemez olduğunun ayrımını yapmak olduğunu söyledi. 8 maddelik planda, Beşar Esad'ın seçimlere katılım ihtimali hariç tutulmamış. Halkın çoğunluğunun seçtiği Suriye Devlet Başkanı, bütün ordu birliklerinin başkomutanı olacak ve özel hizmetler ile dışişlerinin de kontrolü elinde olacak.  Yine Barış Planı'nda reform sürecinde Esad'a değil, tüm tarafların uzlaşı içinde olduğu bir adaya yetki verilmesi gerektiği ifade edilmiş.

    Kaynak: BBC

besar-esad Rus Dışişleri Rusya Barış Planı Suriye ordusu