Rekor Fiyatlara Ulaşan Soğanın Fiyatı Önümüzdeki Hafta Ucuzlayacak

TAKİP ET

'Kuru soğan ekmek yer yine geçinirim.' sözünün ülkemizde rekor fiyatlara ulaşan kuru soğan fiyatları nedeniyle yalan olup gittiği düşünülse de önümüzdeki hafta Eskişehir, Amasya ve Polatlı'da tarladan çıkacak yeni mahsulün piyasaya girmesiyle soğan fiyatlarının önümüzdeki hafta içi önemli oranda düşeceği öngörülüyor.

‘Kuru soğan ekmek yer yine geçinirim.’ sözünün ülkemizde rekor fiyatlara ulaşan kuru soğan fiyatları nedeniyle yalan olup gittiği düşünülse de önümüzdeki hafta Eskişehir, Amasya ve Polatlı’da tarladan çıkacak yeni mahsulün piyasaya girmesiyle soğan fiyatlarının önümüzdeki hafta içi önemli oranda düşeceği öngörülüyor. 

Yılda 100 bin tonu aşkın üretimin gerçekleştiği Eskişehir’de çiftçiler hasat için gerekli hazırlıklara başlarken, diğer kentlerdeki üreticilerinde hasadı gerçekleştirmesiyle birlikte kuru soğanın tarla çıkış fiyatının %50 düşmesi öngörülüyor.

Kuru soğan fiyatlarıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey’in sebze üretiminde ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Karacabey ilçesinde kuru soğan üretiminin yaklaşık 5 bin dekar alanda gerçekleştiğini ve kuru soğan hasadında sona yaklaşıldığını ifade eden Erdem, “Kuru soğan üreticileri, geçen sene zarar ettiğinden dolayı ürün tarlada kalmıştı. 2018 yılı içerisinde Adana ve Hatay illerimizde yaşanan doğal afetler ve hastalıklar kuru soğanın rekoltesini düşürdü. Bu da üretimi düşürdüğü için kuru soğan fiyatları ülkemiz genelinde rekor seviyeye ulaştı. Temmuz ayının ilk haftasından itibaren Eskişehir, Amasya, Yenişehir ve Polatlı’da hasadın gerçekleşmesiyle birlikte piyasaya yeni ürün girişi olacak. Bu da Temmuz ayının ilk yarısından itibaren kuru soğan fiyatlarını yarı yarıya düşürecek. Soğan fiyatlarının rekor fiyatlara ulaşmasında üretimde oluşan boşluk baş etken oldu. Bu boşluk dolunca soğan 2,5 – 3 lira seviyelerine kadar düşecek.” dedi.

Mevsimsel Olumsuzluk ve Hastalık Soğan Fiyatlarını Yükseltti

Soğan üreticiliği yapan, aynı zamanda Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı olan İbrahim Büke ise “Soğan, geçen sene tarlada kaldı. sosyal medyada kuru soğan fiyatlarının artış sebebine yönelik aslı astarı olmayan paylaşımlar yapıldı. Özellikle soğanın depoda bekletildiği şeklinde paylaşımlar olsa da yaz soğanının çabuk tüketilmesi gerektiğinden dolayı depoda istenilse de bekletilemez. Depoda bekleyen yaz soğanı çürür. Bu yüzden depolarda soğan kesinlikle stoklanmıyor. Hastalık ve mevsimsel olumsuzluk soğan fiyatlarını rekor seviyeye ulaştırdı. Temmuz ayının ilk haftasında ilk hasat gerçekleşeceğinden dolayı fiyatlar düşecektir.” şeklinde konuştu. 

Tarla Çıkış Fiyatı 1,5 Lira Olur

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen’de, “Kuru soğan üretiminde ülkemizde Eskişehir başı çekmektedir. İlimizde kuru soğan hasadına Temmuz ayının ilk haftasından itibaren başlanacak. Yıllık 100 bin tonu aşkın üretimimizle kuru soğan üretiminde ülkemiz sıralamasında üçüncüyüz. Geçen sene emeğinin karlılığını alamadığından dolayı ekim yapmaya üreticilerimizde oldu. Temmuz ayının ilk yarısında Eskişehir soğanı piyasadaki yerini aldığı zaman şu anki fahiş fiyatlar hızla aşağı iner.” şeklinde açıklamalarda bulundu.   

 

kuru soğan Eskişehir Karacabey soğan fiyatı mevsimsel olumsuzluk