Putin cinayeti tasvip etmekle suçlanıyor

TAKİP ET

BBC 'nin sitesinde yeralan haberde eski Rus Ajanı Alexander Litvinenko'nun 2006 yılında öldürülmesiyle ilgili olarak kamu soruşturması sonuçlandı. Soruşturma sonucuna göre, Putin , cinayeti tasvip etmekle suçlanıyor.

İçtiği çay ile zehirlendi

Alexander Litvinenko, 2006 yılında Londra'da 43 yaşındayken, kendi ifadesine göre  bir fincan çayın içinde bulunan radyoaktif polonium-210 maddesi ile zehirlendi ve 3 hafta içinde hayatını kaybetti. Ölümüyle ilgili olarak Ocak 2015 'te kamu soruşturması başlatıldı.

Mahkeme Başkanı Sir Robert Owen, büyük ihtimalle eski Rus Ajanı'nın öldürülmesi için imzayı Putin'in attığı ve bunun da aralarında eskiye dayanan bir düşmanlık olması nedeniyle yapıldığını söyledi. Litvinenko'nun zehirlenmesi konusunda otelde buluştuğu eski Rus ajanı arkadaşları Anderi Lugovoi ile Dmitry Kovtun, suçlamaları kabul etmediler. Yargıç, konuyla ilgili olarak suçlu olup olmadıklarını ve Rusya'nın sorumlu  olup olmadığı konusunda karar verecek. Alexander Litvinenko kimdir?

1962 yılında Voronezh şehrinde doğan ve 1980'de Sovyetler Birliği'nin İçişleri Bakanlığı'nın askeri birimine katılan Alexander Litvinenko, 8 yıl  sonra KGB'de başarılı bir ajan statüsüne yükselmiş.  1990'larda KGB'nin FSB'ye dönüşmesiyle yarbay rütbesine kadar yükselen Litvinenko, İngiltere'ye iltica ettiğinde ise Kremlin'in azılı bir muhalifi haline gelmiş ve yaşamının son yıllarını İngiliz vatandaşı olarak geçirmiş. Söylentilere göre  Putin eskiden onun esas amiri konumundayken, FSB içindeki bir yolsuzluk konusunda ters düşmüşler. 1998 yılında Litvinenko, Boris Berezovsky suikast planının teşhir ederek görevini kötüye kullanmak suçuyla tutuklandı. 9 ay hapiste kaldı . Gizli servisi bıraktıktan sonra, Çeçenistan'ın Rusya tarafından işgaline yolaçacak kamuoyu algısı yönetmek amacıyla Moskova'da Çeçen ayrılıkçıların yaptığı söylenen bombalama olaylarını FSB'nin yaptığı konusunda kitap yazan ve 2000 yılında İngiltere'ye baskı gördüğü gerekçesiyle iltica eden Litvinenko 2006 yılında da İngiliz vatandaşı olmuş.

Rus Mafyasının İspanyol bağlantılarını araştırıyordu Litvinenko, Rus Mafyası ile İspanya bağlantıları üzerine araştırma yaparken eski ajan ve cinayetin bir numaralı şüphelisi  Andrei Logovoi ile İspanya'ya gitmeyi planlamıştı. Kasım 2006'da Londra Oteli'nde Anderi Logovoi ve yine eski Rus ajanı Dmitry Kovtun ile bir çay içmişti. İçtiği çayın artından kendini hasta hisseden Litvinenko gece boyunca kustu. 3 gün sonra  genel durumunun kötüleşmesi nedeniyle Londra'nın kuzeyinde yeralan Barnet General Hospital'a kaldırıldı. 11 Kasım'da BBC Rusya Servisi ile görüşen Litvinenko, ciddi bir zehirlenme geçirdiğini ve çok kötü durumda olduğunu söyledi. Aynı röportajda Putin rejimi karşıtı Litvinenko, birçok ölüm tehditleri aldıktan sonra Moskova'daki apartmanında vurulan Rus gazeteci Anna Politkovskava suikastini de araştırdığını belirtti.   17 Kasım günü University College Hospital'a genel durumu iyice kötüleştiği için kaldırılan Alexander Litvinenko, 6 gün sonra son nefesini verdi. Eşi, ölümünden dolayı Kremlin ve Putin'i suçladı. Putin'in eşine olan herşeyden sorumlu olduğunu kaydetti. Rusya olayla ilişkisini reddetti.