Para Biriktirmenin Püf Noktaları

TAKİP ET

Günümüz şartlarında hayat koşulları para biriktirmeyi oldukça zorlu hale getiriyor.

Bu pahalılıkta ay sonunu bile zor getirirken para biriktirmek size çok uzak gelebilir, yine de mevcut alışkınlıkları gözden geçirip bir yerden başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken bir hedef koymak ve o hedeften şaşmamak için çaba göstermek. 

NEDEN PARA BİRİKTİREMİYORUZ?

Gelir ve gider dengesine dikkat etmeden gereksiz ve yanlış harcamalar yapmak para biriktirememe sebebi oluyor. Bir ay boyunca tüm giderlerinizi not alın. En ufak giderleri bile unutmadan not alın. Ay sonunda aldığınız notlara açıp baktığınızda ben bunu neden almışım hiç gerek yokmuş diyeceğiniz bir sürü gereksiz harcama yapmış olduğunuzu göreceksiniz. İşte küçük detaylara dikkat ederek, para biriktirme yolları…

PARA BİRİKTİRME YOLLARI

Borcunuzdan Kurtulun

Eğer bütçe hazırlayarak para biriktirmeye çalışıyorsanız ama hala büyük bir borcunuz varsa, önce borcunuzdan kurtulmakla başlayın. Bunun işe yarayacağına inanmıyorsanız, her ay borcunuzu ödemek için ne kadar harcadığınızı hesaplayın. Sonra bu miktara göre bütçenizi yeniden planlayın. Borçlarınızdan kurtulduğunuzda paranızın kolayca biriktiğini göreceksiniz. Sadece bir kredi kartı kullanarak da borcunuzu bir yerde toplayabilir, böylece borcunuzu daha kolay ödeyebilirsiniz. 

Önce Kenara Koyun

Maaş aldığınız gün otomatik olarak bir miktar parayı birikim hesabınıza koyun. Bu meblağ 50 lira veya 500 lira da olsa olur, kendinizi düzgün bir birikim hesabından mahrum bırakmayın. 

Hedef Koyun

Para biriktirmenin en kolay yollarından biri tam olarak ne kadar biriktirmek istediğinizi bilmektir. Motivasyon için belli bir zaman için birikim hedefi koyabilirsiniz. 2 sene içerisinde o çok beğendiğiniz arabayı mı almak istiyorsunuz? İşte size her ay belli bir miktar biriktirmeniz için bir hedef hayalinizdeki o araba!

Tatilinizi İyi Planlayın

Tatile gidebilmek için vereceğiniz binlerce liralık uçak biletleri yerine, evinizde ya da yazlığınızda arkadaşlarınızla, eğlenceli ve rahatlatıcı bir tatil yapabilirsiniz. Eğer gerçekten yaşadığınız yerden biraz uzaklaşmak istiyorsanız ve arabayla gidemeyecekseniz, uçak biletinizi önceden almaya çalışın. Yaz tatili için erken rezervasyon fırsatlarından faydalanın.

Sigarayı Bırakın

Sigarayı bırakmak hiç kolay değil ama eğer günde bir paket sigara bitiriyorsanız, sigaraya yıllık 4.000 liradan fazla para harcıyorsunuz demektir. Sigarayı bıraktığınız zaman hem daha sağlıklı bir yaşam sürüp hem de kolayca para biriktirebilirsiniz.

Faturalardan Tasarruf Edin

Evlerde özellikle elektronik eşya kullanım masrafları yüksek oluyor. Konforunuzdan taviz vermeden bu masrafları azaltmanın yolları var. Örneğin diğer lambalara göre 10-15 kat daha uzun ömürlü olan ve sadece 40 waat’la daha fazla aydınlık ortam sağlayan floresan lambalardan kullanabilirsiniz. Lambayı alırken ücreti pahalı gelse de, uzun ömrünü hesaba kattığınızda daha karlı çıkabilirsiniz. Bunun gibi başka enerji tasarruflu eşyalar kullanarak zaman içinde binlerce lira biriktirebilirsiniz.

Öğle Yemeğinizi Kendiniz Hazırlayın

Kolayca para biriktirmenin bilinen bir yolu da her gün yaptığınız rutin harcamadan kesmektir. Eğer işteyken yemek almak size 15 liraya, ama evden getirmek 5 liraya mal oluyorsa, evden getirerek bir yıl içinde yaklaşık 4.000 liralık tasarruf edebilirsiniz.

Harcamanızı Yıllık Miktara Çevirin

Örneğin atıştırmak için haftalık işteki otomata 20 lira veriyorsanız, bu harcama yıllık olarak 1.000 liralık bütçenizden giden para demektir. Küçük alışkanlıklar size pahalıya patlayabilir. Küçük harcamaları yıllık olarak düşündüğünüzde, gereksiz harcamalardan vazgeçebilirsiniz.

Faizli Hesap Açın

Birikiminizi vadesiz hesabınızdan ayrı tutmak, birikiminizden para almanızı azaltabilir. Eğer hedefiniz daha uzun vadeliyse birikiminizi, verimlilik oranı daha yüksek olan döviz ve altın gibi yatırımlarla değerlendirebilirsiniz.

Para Biriktirmenin Püf Noktaları para biriktirmenin püf noktaları öğrenci kumbarada para biriktirmenin yolları para biriktirmenin değişik yolları para biriktirme öğrenci para biriktirme programı yeni para biriktirme yöntemler