O Ülkede Büyük Şok! İnsanlar Çalışmaktan Ölüyor!

TAKİP ET

Dünyanın çalışma saatleri en uzun ülkesi olan Japonya'da büyük bir şok yaşanıyor. Son yıllarda ülkede çalışmaya bağlı ölümler hızla artıyor.

Dünyanın çalışma saatleri en uzun ülkesi olan Japonya’da büyük bir şok yaşanıyor. Son yıllarda ülkede çalışmaya bağlı ölümler hızla artıyor. 

Çalışma saatleri nedeniyle ölümlerin giderek arttığı Japonya’da vatandaşlar hükümete çalışma saatleriyle ilgili düzenleme yapılması konusunda çağrıda bulunuyor. Michiyo Nişigaki de hükümete çağrıda bulunan isimlerden biri. Çünkü o oğlunu çok çalışmak yüzünden kaybetti. 

TELEKOM ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYORDU
Nişigaki'nin oğlu Naoya, Japonya'nın en büyük telekom şirketlerinden birinde işe başlamıştı. Bilgisayarları ve işini çok seven genç, son iki yılda iş yerinde sıkıntılar yaşamaya başladı. Annesi açıklamasında oğlunun sürekli çalıştığını ancak buna rağmen iyi olduğunu söylediğini dile getirdi. Nişigaki, oğlunda son yıllarda değişiklikler olduğunu, hatta dedesinin cenaze töreninde yataktan kalkamadığını ve kendisine 'Kalkamıyorum, izin ver biraz uyuyayım. Özür dilerim anne ama uyumama izin ver' dediğini anlattı. Biraz araştırma yapan anne, oğlunun iş arkadaşları ile görüştü ve Naoya'nın gece gündüz çalıştığı bilgisine ulaştı. Hatta bir defasında 37 saat aralıksız çalışmıştı. İşe başladıktan iki yıl sonra aşırı ilaç kullanımından ölen Naoya o zaman 27 yaşındaydı. Genç adamın ölümüne Japonya'da aşırı çalışma bağlı ölüm için kullanılan ‘Karoşi' tanısı konuldu. 

1960’LI YILLARDA BAŞLADI
Japonya’da 1960’lı yıllardan bu yana çok uzun çalışma saatleri uygulanıyor. Özellikle son yıllarda mesai saatleri nedeniyle yaşanan ölümlerde büyük bir artış görülüyor. Naoya’dan önce 2015 yılı Noel günü Japon Reklam ajansı Dentsu'da çalışan 24 yaşındaki Matsuri Takahaşi adlı genç kaldığı yurttan atlayarak intihar etmişti. Genç kadının ölümünden sonra yapılan araştırmalarda ayda en az 100 saat fazla mesai yaptığı belirlenmişti. Özellikle yeni işe başlayanlarda bu durum çok sık görülüyor. 

 

japonya uzun mesai saatleri şok çalışmaktan ölüyorlar çalışmaya bağlı ölüm