O Köyde Yıllardır Aynı Korku Yaşanıyor!

TAKİP ET

Bartın'ın Özbaşı köyü yıllar önce heyelan köyü olarak kabul edilmişti. 18 yıldır köyde yaşayan 19 aile bu süreçte ölü korkusu ile yaşadıklarını anlattılar.

Bartın'a bağlı olan Kozcağız ilçesinde bulunan Özbaşı köyünde yaklaşık 18 yıldır köy sakinleri büyük bir korkuyla yaşıyorlar. Köyde her an meydana gelebilecek heyelan tehlikesi sebebiyle 18 yıldır büyük bir korkunun yaşandığı öğrenildi. Daha önce defalarca gerçekleşen heyelan sonrasında bazı evler yıkılarak yok oldu. Sınırda olan ve son derece tehlikeli olduğu belirlenen durum karşısında evlerin olduğu öğrenildi. 

2000 yılında köyde yaşananlar sebebiyle yetkililer köyü heyelan bölgesi olarak kabul etmişlerdir. Bu tespitin yapılması ile birlikte köyde yaşayan vatandaşlar son derece korktuklarını dile getirdiler. Heyelan bölgesi olarak kabul edildiği için köyün boşaltılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiği öğrenildi. Köyde alt ve üst yapı yatırımlarının bu süreç içerisinde durdurulduğu öğrenildi. 

KÖYDE YAŞAYAN VATANDAŞLAR GECELERİ UYUYAMIYORLAR

Bölgeye gelen yetkililer gerekli değerlendirmeleri yaptıkları öğrenildi. 18 yıl boyunca yetkililer tarafından yapılan çalışmalarda şimdiye kadar sadece 4 ailenin afet konutlarına desteklerle birlikte yerleştirildiği öğrenildi. 

Köyde hala tehlike içerisinde yaşayan 19 ailenin yaşadığı öğrenildi. Taşınma ve yerleşme işlemlerinin tamamlanması için mahkeme sürecinin hala devam ettiği öğrenildi. Köyde yaşayan vatandaşlar bu süre içerisinde her gün ölüm korkusu ile yaşadıklarını ve bu durumun son derece zor olduğunu dile getirdiler. Yetkililerden yardım istedikleri gibi aynı zamanda bir an önce köyden çıkarılmaları için yardım istediler. Konu hakkında henüz bir adım atılmadığı öğrenildi. 

bartın köy heyelan korkusu