Nüfusta Devrim Gibi Proje

TAKİP ET

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arşivindeki tarihi niteliği olan nüfus kayıtları, İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla dijital ortama aktarılacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arşivindeki tarihi niteliği olan nüfus kayıtları, İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla dijital ortama aktarılacak. Böylelikle oluşturulacak dijital arşiv (DAP) sayesinde bu kayıtlar koruma altına alınmış olacak. Bu devrim gibi proje ile birlikte ortalama 320 milyon belgeden oluşan kayıt yaklaşık üç yıl içerisinde taranarak dijital ortama aktarılmış olacak. Ayrıca mahkemelerin miras, tespit davaları ile ilgili talep ettiği belgelere de dijital ortamda daha hızlı ulaşılması hedefleniyor.

DAP projesinin esas ortaya çıkış amacı ise nüfus hafızasını korumak. Projenin sağlıklı yürüyebilmesi ve ileride bir sıkıntı yaşanmaması için 78 il ve ilçe nüfus müdürlüğündeki nüfus ve vukuat defterleri ile dayanak belgeleri, İçişleri Bakanlığındaki nüfus arşivine alınmak üzere Ankara’ya getirildi.

100 Milyon Belge Dijital Ortama Aktarıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından Ocak 2018 tarihinden itibaren proje kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde yaklaşık 100 milyon evrak dijital ortama aktarıldı.

Ortalama üç yıl içerisinde dijital ortama aktarılacak evraklar sayesinde hizmet kalitesi ve hızı artırılacağı gibi aşınma, yıpranma vb. nedenlerden ötürü oluşabilecek vatandaş mağduriyetleri engellenecek. Ayrıca afet gibi durumlarda ağır hasar oluşmadan veya tümüyle yok olmadan sayısallaştırılarak kopyaları üretilebilecek.

Vatandaşın miras, tespit davaları, aile bağlarının kurulması, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için mahkemelere açılan davalarda vatandaşların hakları korunduğu gibi nüfus kayıtlarının gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması mümkün olacak.

İlk Nüfus Sayımı 1831’de

Osmanlı İmparatorluğu, ilk nüfus sayımını 1831’de II. Mahmut zamanında yapsa da bu sayımda sadece erkek nüfus sayılmıştır. Kadın ve erkeklerin sayıldığı ilk nüfus sayımı ise 1882 yılında yapılmıştır. Bu kayıtlar, zamanla yıpranıp yok olmasın diye yüksek kalite ipek kağıda kaydedilmiştir. Bu defterlere günümüzde ‘Atik Nüfus Defteri’ denilmektedir.

Günümüzdeki güncel aile kütükleri ve Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin (MERNİS) temelini ise 1904 yılında II. Abdülhamit zamanında yapılan kadın ve erkeklerin sayıldığı genel nüfus sayımı oluşturmaktadır.

nüfus sayımı dijital ortam İçişleri Bakanlığı II. Abdülhamit II. Mahmut