NASA'dan Flaş Açıklama: Satürn'ün Halkaları Hızla Yol Oluyor

TAKİP ET

NASA'da Çalışan bilim insanları tarafından yapılan açıklama korkuttu. Güneş sisteminin en büyük gezegeni Satürn'ün yörüngesinde bulunan halkaların öngörülenden çok daha hızlı şekilde yok olduğu belirtildi.

Amerikan havacılık ve uzay Ajansı NASA'dan yapılan açıklamada Satürn'ün halkaları ne oluşturan toz ve kayaçların Gezegenin manyetik alanının etkisi ile hızlı bir şekilde yüzeye doğru çekildiğini ve bu nedenle halkaların hesaplanandan çok daha hızlı şekilde yok olduğunun belirlendiği belirtildi.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi' nden James O’Donoghue, Voyager 1 ve 2 keşif araçlarının, daha önce yaptığı ölçümlerde, Her Yarım saatte bir halkalardan Olimpik Havuz büyüklüğünde uzun çözündüğü belirtilerek, "Yalnızca bu veri, halka sisteminin 300 milyon yılda tamamen yok olacağını gösteriyor. Buna Cassini'nin Satürn'ün halkalarından gezegenin ekvatoruna düşen materyal miktarına ilişkin ölçümlerini eklediğimizde halkların ömrünün 100 milyon yıldan az olacağını anlıyoruz. Satürn'ün toplam ömrünün 4 milyar yıl olduğu düşünüldüğünde bu oldukça kısa bir süre." ifadeleri kullanıldı. Uzun yıllardan beri bilim insanları Satürn'ün çevresinde bulunan halkaların gezegende birlikte mi oluştuğu yoksa sonradan mı olduğu konusunda tartışma yaşamıştı. Voyager 1 ve 2 ile Cassini keşif araçları, Bilim insanlarının halkaların sonradan oluştuğuna dair tezlerini destekler bulgulara ulaşmıştı.

Son dakika NASA açıklama son dakika haberi satürn