Meteoroloji'den Bir Son Dakika Uyarısı Daha! Kestane Karası ve Kutup Soğukları Geliyor

TAKİP ET

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bir son dakika açıklaması daha yaparak yurdun dört bir yana için ayrı ayrı uyarılarda bulundu. Yarından itibaren başta İstanbul olmak üzere yurt genelinde 6 - 10 derece sıcaklık düşüşleri bekleniyor. Aynı zamanda sıcaklık düşüşleri ile birlikte kestane karası Fırtınası ile ülkemiz sonbaharı Adım atacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bir son dakika açıklaması daha yaparak yurdun dört bir yana için ayrı ayrı uyarılarda bulundu. Yarından itibaren başta İstanbul olmak üzere yurt genelinde 6 -  10 derece sıcaklık düşüşleri bekleniyor. Aynı zamanda sıcaklık düşüşleri ile birlikte kestane karası Fırtınası ile ülkemiz sonbaharı Adım atacak. 

Twitter hesabından bir açıklama yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Karadeniz Bölgesi'nin Yarından itibaren kutuplardan gelen soğuk havanın etkisi altına gireceğini belirtti. Konu hakkında meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, "Sıcaklıklar ülkemizin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere yarından itibaren 6 ila 10 derece birden azalacak. Yaz mevsimini andıran sıcak günler, kestane karası fırtınası adı verilen hava olayıyla sona erecek"  ifadelerini kullandı..

UYARILAR PEŞ PEŞE GELDİ

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından peş peşe uyarılar gelmeye devam ederken Batı illeri için kestane karası Fırtınası Karadeniz içinse Kutup soğukları uyarısı yapıldı. Arından itibaren başta İstanbul olmak üzere Yurt genelinde soğuklar etkisini göstermeye başlayacak. Konu hakkında açıklama yapan meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse yaz mevsiminin sona ermesine rağmen bu ay da hava sıcaklıklarının yaz mevsimi değerlerine yakın geçtiğini belirtti.  Ahmet Köse açıklamasının devamında Yurdum güneyinde Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca hava sıcaklıklarının 30 34 derece Deniz suyu sıcaklığının ise 26 28 derece aralığında olduğunu belirterek küresel ısınma ve iklim değişikliğine etkisi ile yaz mevsiminin sonbaharı doğru kaymaya başladığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda Ağustos aylarının yarısının güzel olarak ifade edildiğini belirten Köse İstanbul'da sonbaharın ayak seslerinin ağustosun 20’sinden sonrasında duyulduğunu söyledi.

FIRTINA BALKANLAR ÜZERİNDEN GELECEK
Ahmet Köse açıklamasının devamında havaların yaz mevsiminin etkisinden artık çıkacağını belirterek, "Sıcaklıklar ülkemizin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere yarından itibaren 6 ila 10 derece birden azalacak. Yaz mevsimini andıran sıcak günler 'kestane karası fırtınası' adı verilen hava olayıyla sona erecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, sıcaklıklar 25-28 Eylül tarihlerinde düşecek ve sonbahar yağmurları başlayacak. Genelde eylülün son haftasına denk gelen ve 3-4 gün süren kestane karası fırtınasıyla havalar serinleyecek." ifadelerini kullandı.

KESTANE KARASI FIRTINASIYLA SICAKLIKLAR DÜŞECEK
Balkanlar üzerinden gelen ve iki üç gün yöresel farklılıklar gösteren kestane karası Fırtınası ile birlikte sıcaklıklarda sert bir düşüşe çalınacağını belirten Köse, "Kestanelerin dışı dikenli olduğu için ağaç tepesinde toplamak oldukça zahmetli ve zordur. Kestanelerin olgunlaştığı ve hasat mevsimine denk geldiği eylülün son haftasında belirgin sıcaklık azalışıyla birlikte görülen fırtına kestanelerin ağaçtan dökülmesine neden olduğu için atalarımız bu ismi vermişlerdir."  dedi.

son dakika haber açıklama meteoroloji meteoroloji son dakika son dakika açıklaması hava durumu kestane karası nedir kutup soğukları hava durumu istanbul