Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 30'a Yükseltti

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi anlamına gelen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 25 seviyesinden yüzde 30 seviyesine yükseltti.

Faiz oranlarıyla ilgili bir duyuru paylaşan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para politikası Kurulu'nun Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Başkanlığı'nda toplandığını ve politika fazinin yüzde 25 seviyesinden yüzde 30 seviyesine çıkarma kararı aldığını belirtti.

TCMB tarafından yapılan duyuruda, Para Politikası Kurulu'nun, en kısa süre içerisinde dezenflasyonun tesis edilmesi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarında görülen bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin sürmesi yönünde karar aldığını da kaydetti.  

Temmuz ve Ağustos aylarındaki enflasyon oranının öngörülerin üzerinde gerçekleştiğine de değinilen duyuruda, "Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık sürerken, petrol fiyatlarının artması ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın var olması enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmayi sürdürmektedir. Bu unsurlar, aynı zamanda enflasyonun yıl sonundaki Enflasyon Raporu'nda yer alan tahmin aralığı üst sınırına yakın olacağının işereti kabul edilmektedir. Son dönemde ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskıların ve vergi düzenlemelerinin etkisi ise enflasyon oranına önemli ölçüde yansımakta ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı yönünde değerlendirilmektedir. Parasal sıkılaştırma adımlarının atılmasının etkisiyle kurul, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor'da yer alan patika ile uyumlu şekilde tesis etme yönündeki kararlılığını sürdürmektedir." ifadelerine yer verildi. 

Türk Lirası Varlıklara Talep Artışı Fiyat İstikrarına Katkı Sağlayacak

Fiyat istikrarına en güçlü katkıyı sağlayacak hususlar arasında doğrudan yabancı yatırımlar, rezervlerde süregelen artış, dış finansman koşullarının iyileşmesi, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ile Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması başı çekmektedir.    

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararı