MEB'den Yeni Kıyafet Düzenlemesi: Velileri İlgilendiren 7 Önemli Değişiklik

TAKİP ET

2026-2027 eğitim-öğretim yılında okullarda uygulanacak kıyafet düzenlemesinde önemli değişiklikler hayata geçiriliyor. Yeni sistemle velilerin belirli bir mağaza ya da satıcıya yönlendirilmesinin önüne geçilirken, öğrenciler için farklı etkinliklerde ayrı kıyafet satın alınması da yasaklanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme, resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanacak okul kıyafetlerine ilişkin yeni kuralları belirliyor. Milletlerarası özel öğretim kurumları ile azınlık okullarının kapsam dışında tutulduğu düzenlemede, hem ailelerin kıyafet masraflarının azaltılması hem de okullar ile belirli satıcılar arasındaki yönlendirmelerin önlenmesi amaçlanıyor.

Yeni dönemde veliler, çocukları için kıyafet alışverişi yapmadan önce okulun resmi internet sitesinde paylaşılacak model, renk ve diğer temel özellikleri kontrol edebilecek.

Okul Kıyafetinde Kararı Okul Yönetimi Verecek

Okul kıyafetinin belirlenmesi sürecinde Öğretmenler Kurulu ile Okul-Aile Birliği'nin görüşleri alınacak. Ancak son karar okul müdürlüğü tarafından verilecek. Seçilen kıyafetin görseli ve teknik özellikleri okulun resmi internet sitesinden velilere duyurulacak.

Veliler Tek Bir Mağazaya Yönlendirilemeyecek

Yeni düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de kıyafet satışına ilişkin. Okul yönetimleri ve okul-aile birlikleri, velileri belirli bir marka, üretici veya mağazadan alışveriş yapmaya zorlayamayacak.

Belirli bir satıcıyı işaret eden özel tasarım ve baskılara da izin verilmeyecek. Böylece veliler, okul tarafından belirlenen renk ve standartlara uygun kıyafetleri farklı satış noktalarından temin edebilecek.

Okul Armasının Kullanımına Standart Getirilecek

Forma üzerinde kullanılacak okul armasına ilişkin kurallar da okul yönetimi tarafından belirlenecek. Armanın nereden temin edileceği, kıyafetin hangi bölümünde bulunacağı ve nasıl kullanılacağı okulun internet sitesinde duyurulacak.

Ara Sınıflardaki Öğrenciler Yeni Forma Almak Zorunda Kalmayacak

Okul yönetimi ilerleyen yıllarda forma modelini değiştirse bile ara sınıflarda eğitim gören öğrenciler için yeni kıyafet alma zorunluluğu getirilemeyecek.

Öğrenciler, ellerindeki mevcut okul kıyafetlerini öğrenim gördükleri kademenin sonuna kadar kullanabilecek. Böylece yalnızca model değiştiği için ailelerin yeniden kıyafet masrafına girmesinin önüne geçilecek.

Forma Modeli 4 Yıl Boyunca Değiştirilemeyecek

Belirlenen okul kıyafeti modeli, dört eğitim-öğretim yılı tamamlanmadan değiştirilemeyecek. Yeni kıyafetlerin ekonomik olması, kolay temin edilebilmesi ve öğrencilerin fiziksel gelişimlerine uygun şekilde hazırlanması gerekiyor.

Bu düzenlemeyle okul kıyafetlerinde sık model değişikliğinin aileler üzerindeki mali yükünün azaltılması hedefleniyor.

Kıyafetlerde Doğal Kumaş ve Rahatlık Ön Planda Olacak

Yeni okul kıyafetlerinin hazırlanmasında pamuk, yün ve keten gibi doğal liflerden oluşan kumaşlara öncelik verilecek. Tasarımlarda öğrencilerin rahat hareket edebilmesi de dikkate alınacak.

Tişörtlerde polo veya bisiklet yaka tercih edilirken, kazaklarda V yaka ya da bisiklet yaka kullanılabilecek. Pantolonların rahat ve uzun kesimli olması, eteklerin ise diz altında ve yırtmaçsız şekilde tasarlanması öngörülüyor.

Etkinlik İçin Ayrı Kıyafet Alma Zorunluluğu Kalkıyor

Velilerin en fazla şikayet ettiği uygulamalardan biri olan etkinlik kıyafetleri konusunda da yeni bir sınır getiriliyor. Törenler, belirli gün ve haftalar ile ders dışı etkinlikler gerekçe gösterilerek öğrencilerden ayrıca özel gösteri kıyafeti satın almaları istenemeyecek.

Bunun yanında sağlık durumunu belgeleyen öğrenciler için okul kıyafeti konusunda gerekli esneklik sağlanabilecek.

Yeni kurallarla birlikte okul kıyafetlerinde standartlaşmanın yanı sıra velilerin gereksiz ve tekrarlanan kıyafet masraflarının azaltılması hedefleniyor.

MEB Okul Kıyafeti