Mahkemeden Emsal Karar! Tecavüz Eden Sevgilisini Öldürdü, Ceza Almadı

TAKİP ET

Yargıtay ceza genel kurulu cinsel saldırısına maruz kaldığını sevgilisini öldüren kadının meşru müdafaa hakkını kullandığını kanaat getirerek ceza vermedi.

Antalya'da 4 yıl önce meydana gelen olayda birlikte yaşadığı Özgür E.'den  zihinsel engelli bir çocuğu bulunan Aslıhan Ş., Son yıllarda sevgilisinden şiddet ve cinsel istismar görmeye başladı. Olay günü  Özgür E., 5 yıldan bu yana birlikte yaşadığı Aslıhan Ş.'ye, cinsel istismarda bulundu. Kadının karşı koyması üzerine yine hakaret ve şiddet gördüğü öğrenilirken boğuşma sırasında eline geçirdiği bıçakla adamı boğazından bıçaklayarak yaraladı. Komşularından yardım isteyen kadın bu sırada sevgilisinin boynunu havlu ile tampon yaptı. Özgür E. kaldırıldığı hastanede hayatını kaybedince kadın tutuklandı.

Hakkında kasten adam öldürme suçundan dava açılan kadın Antalya 3 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Yargılama sürecinde maktulün boynun ön kısmında ne aldığı Kesici alet yarası nedeni ile büyük damar kesilmesi ve dış kanama sonucu öldüğü belirtildi. Yapılan fiziki müdahalede kadının yaralandığı ve tecavüze uğradığı da tespit edildi.

YEREL MAHKEME MÜEBBET VERDİ

Yerel mahkeme yapılan yargılama sonucunda kadının Türk Ceza Kanununun tasarlayarak kasten öldürme suçunu düzenleyen 82 /1. maddesi gereğince Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme salonu tutucu Haksız tahrik altında işlediği sonucuna vararak kadının cezası 16 yıla indirdi.

YARGITAY BOZDU

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1 Ceza Dairesi ise kadına verilen hapis cezasının fazla olduğuna karar verdi.Yargıtay kadına tasarlayarak öldürme suçundan değil kasten öldürme suçundan ceza verilmesi tutuşan verilecek cezada azami şekilde Haksız tahrik indirimi yapılması için yerel mahkemenin kararını bozdu.

İKİ ÜYE BERAAT İSTEYEREK KARŞI ÇIKTI

Yargıtay ceza dairesinin 2 üyesi ise kadının meşru müdafaa hakkını kullandığını Bu nedenle beraatine karar vermesi gerektiğini savunarak çoğunluk görüşüne katılmadı. Karşı oy yazısında işsiz maktulün birliktelikleri boyunca sana kötü davranıp dövdüğü evden çıkmasına izin vermediği Engelli müşterek çocuklarından gelen maaşı zorla aldığı yetişkin filmleri izleyerek filmdeki fantezilerin rızası dışında sürekli kadına uyguladığı sana ait raporlardan ve diğer bu bulgulardan anlaşıldığı belirtildi. Olay gecesinde cinsel saldırının birden fazla kez devam etmesi önceye dayalı aynı yöndeki davranışların varlığı gibi hususlar göz önüne alındığında Maktül ölmeseydi sanığa karşı Bu hareketlerini devam edeceğinin Kurşun olmadığı belirtildi. Yazının devamında, "Rızası dışında maktulün cinsel saldırısına maruz kalan sanığa yönelik cinsel saldırının tekrarı an içinde dahi muhakkaktır. Dairemizce, kendisine karşı cinsel saldırıda bulunan öz babasını uyuduğu sırada silahla vuran sanığa dahi meşru müdafaa koşulları lehine değerlendirilmek suretiyle bozma kararı verilmiştir. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirdiğinde, sanığın olay gecesi maktul tarafından tekrarı muhtemel bedenine karşı saldırıyı oranlı şekilde önlemekten ibaret eyleminde TCK'nin 25. maddesinin lehine tatbiki ile sanık hakkında beraat kararı verilmesi ve tahliye edilmesi gerekmektedir." denildi.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI DA İTİRAZ ETTİ

Yargıtay 1 ceza dairesinin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da meşru müdafaa" hükmünün sanık lehine uygulanması gerektiği görüşünü bildirerek itiraz etti. Kiraz üzerine Yargıtay ceza genel Kurulu'nun önüne yeniden gelen dosyada kurul üyeleri kadının elinin meşru müdafaa şartları altında gerçekleşip gerçekleşmediğini irdeledi. Kurul davada son sözü söyleyerek yapılan İnceleme sonucunda kadın eylemi meşru müdafaa şartları altında gerçekleştiği ne karar verdi.

 

yargıtay tecavüz beraat emsal karar