Korkutan Açıklama! Marmara ve Türkiye'nin Başka Bölgelerinde 7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir

TAKİP ET

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaptığı açıklama ile korkuttu. Marmara Denizi'nden geçen fayda değil Türkiye'nin başka bir yerinde değildi ve üzerindeki büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini söyleyen Özener, faylarda hareketlilik olduğunu dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaptığı açıklama ile korkuttu. Marmara Denizi’nden geçen fayda değil Türkiye'nin başka bir yerinde değildi ve üzerindeki büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini söyleyen Özener,  faylarda hareketlilik olduğunu dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara hem de başka bölgeler için uyarılarda bulundu. Marmara Denizi'nde deprem dışında Türkiye'nin başka bir yerinde de 7 ve üzerinde bir deprem gelebilecek meydana gelebileceğini söyleyen Özener, depremlerin 2 dalgası arasındaki farkı bulunduğunu dile getirdi. Özener,  deprem yaşandıktan sonra yıkıcı davranım arkadan geldiğini belirterek, "Yıkıcı dalga yerleşim yerlerine ulaşmadan deprem geleceği haberini alıyoruz. Bu bilgisayardan bilgisayara yapılan bir bağlantıdır. Marmara için 5-7 saniye önce uyarı alabiliyoruz."  ifadelerini kullandı.

DEPREM KIYIYA ÇOK YAKIN
Marmara Denizi'nde bulunan Kuzey Anadolu fayının kıyıya çok yakın olduğunu söyleyen Haluk Özener, Bu nedenle uyarı zamanında oldukça kısa olduğunu belirterek, "Aynı sistemi Japonya da işletiyor, orada belki 1-1,5 dakika süremiz var. Kırılacak yer belki 300 kilometre uzakta. Marmara'da ise kıyıya 15-20 kilometre uzakta. Yeteri kadar vatandaşın aksiyon alacak hareketi yok. Bu sistemle Marmaray’ı durdurabiliyorsunuz, İGDAŞ'ın gazını kesebiliyorsunuz."  dedi.

DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN BÖLGELER
Marmara Denizi'nde 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini dile getiren Profesör Doktor Haluk Özener, bunun yanı sıra başka yerlerde de deprem riski olduğunu belirterek, "Hep Marmara'ya dikkati çekiyoruz ama Türkiye'nin başka yerlerinde de potansiyel deprem olabilecek yerler var. Biz Marmara'da deprem beklerken Türkiye'nin başka bir yerinde 7'nin üstünde deprem olursa şaşırmamamız lazım." dedi. Özener, Kuzey Anadolu fayının 1939 yılında Erzincan'da meydana gelen deprem ve hareketlenmeye başladığını ve Kırıla Kırıla batıya ulaştığını dile getirerek, "1967 Adapazarı, 1999 İzmit, 1912 Şarköy Mürefte depremi. Fay üzerinde arada boşluk var. Onun dolması lazım. Bunun yanında bir de Erzincan'ın doğusunda Yedisu bölgesi var. Yedisu fayında uzun yıllardır deprem olmuyor. Ovacık fayı da suskun. Birçok yerde Türkiye'de deprem olma olasılığı var. Ancak Marmara Bölgesi’nin nüfus yoğunluğu fazla. Burada olacak bir deprem Türkiye'yi, hem nüfus hem de ekonomik kayıplar anlamında doğuda olacak bir depremden daha fazla etkileyecek." ifadelerini kullandı.

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Prof. Dr. Haluk Özener Deprem marmara depremi uyarı son depremler