Kış Aylarında Saç Bakım Önerileri

TAKİP ET

Havaların soğumasıyla saç derisinin sağlıklı yapısı bozulabilir, deride kepeklenme, saç dökülmeleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kış aylarında soğuğun ve yağmurun etkisiyle saç derisinin nem ve yağ dengesi bozulabilir. Bu dönemde saçlarınızı bakım kürleriyle korumak gerekir.

En sık karşılaşılan sorunlardan olan saç dökülmesi ve kepeklenme sadece biyolojik olarak değil, kişiyi psikolojik olarak da etkileyebilir. Uzun süren dökülmelerde mutlaka doktora danışmanız gerekir. Özellikle vitamin eksikliği, stres ve yanlış beslenme saç sağlığını bozan en büyük sebeplerdendir. Saçlar neden dökülür daha ayrıntılı inceleyelim…

Saç Neden Dökülür?

Sağlıklı saç 2 ila 7 yıl arasında uzamaya devam eder, 6 ay gibi bir sürede parçalanma yaşarken 2 yıl süren bir dinlenme evresine geçer. Saçın uzama, dinlenme ve dökülme evreleri vardır. Dinlenme süresinde yeni çıkan saç hücresi kendini güçlendirir ve diğer saç döküldüğünde daha hızlı uzamaya başlar.
Saç dökülmeleri ne kadar süredir devam ettiğine ve yoğunluk durumuna göre değerlendirilir. Günlük olarak 100 veya 200 tel üzeri dökülmelerde veya sadece bir bölgedeki dökülmelerde, saçta dökülme sorunu olduğu söylenebilir. Vücutta testosteron hormonunun daha üretilmesi erkek ve kadında da saç dökülmesine sebep olur. Uzun ve yoğun süren saç dökülmelerinde mutlaka neden araştırılmalıdır.

Stres Saç Dökülmelerinde En Büyük Sebeptir

Stres tüm vücudun dengesini değiştiren, sürekli kortizol salgılanmasına neden olan, vücuttaki her hücreye zararı olan bir ruh halidir. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan stres birçok hastalığa da davet çıkarır. Saçın dökülmesi de bunlardan biridir. Ergenlik döneminde, sınav zamanlarında, ilişkilerin kötü gitmesinde veya iş stresinde saç dökülmeleri sıkça görülür. Stres ve soğuk hava koşulları saçları iyice zayıflatır, cansız ve mat hale gelmesine sebep olur.

Saçlarda Kepek Neden Oluşur?

Kepeğin en büyük nedeni, ölü derinin nem kaybıyla birlikte dökülmesidir. Aynı ciltte olduğu gibi saç diplerinde de kalın ölü deri tabakası bulunur. Havaların soğumasıyla nem kaybeden cilt, ölü derileri atmaya başlar. Saç kepeklerinin oluşma sebebi stres, alerji, karaciğerde problemler, vitamin ve mineral eksikliği, yorgunluk ve uykusuzluk olabilir. 
Aşağıdaki bakım kürlerini yaptığınız halde saçtaki kepeklenme devam ederse bir doktora danışmanız gerekir.

Kürlerden Önce Yapılması Gerekenler

Kepeklenme karşıtı kürleri yapmadan önce yapılması gereken bazı ön hazırlıklar vardır. Saçtaki kırıkları kestirmeli ve kürler öncesi saçlarınızı boyatmamalısınız. Tarak seçimi kaliteli olmalı, saçlarınızı ıslakken değil hafif nemliyken taramalısınız. Saçları sürekli toplu şekilde kullanan biriyseniz, saçınızı ara sıra salık bırakmanız gerekiyor. Saç da diğer hücreler gibi nefes almak ve neme sahip olmak ister. 

Kepeklenmeye Karşı Elma Sirkesi 

Elma sirkesinin içinde birçok faydalı asit vardır ve doğal bir mikrop kırıcıdır. Saç derisinde oluşan kepeklenmeyi elma sirkesi ile çözebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı elma sirkesini saç diplerine masajla uygulayın ve en az 2 saat bekleyip durulayın. Eğer elma sirkesi kokusundan rahatsız olmuyorsanız, sirkeli suyu son durulama suyuna katabilir saçlara doğal bir ışıltı sağlayabilirsiniz.

Fındık Yağı Ve Yumurta İle Sağlıklı Saçlara Kavuşun

Kış aylarında uygulanan saç bakım kürleri arasında olan fındık yağı ve yumurta, saçın nemini arttırır ve protein içeriğiyle saçı güçlendirir. Bu kür saç diplerindeki bakterileri öldürür, ölü derileri temizler. Birkaç damla fındık yağı ile tüm yumurtayı saçınıza sürüp birkaç saat bekleyin. Özellikle fındık yağının içindeki E vitamini saç nemini yerine getirecektir.

Yumurta, Bal Ve Zeytin Yağı Mucizesi

Yumurta, bal ve zeytinyağı üçlüsünün mucizesi ile de tanışın. 2 tatlı kaşığı balın içerisine, bir çay bardağı zeytinyağı ve bir yumurta eklenerek karıştırılır. Ardından saç diplerinden saç uçlarına doğru masaj yaparak uygulanır. İki haftada bir yapacağınız bu kür sayesinde, saçlarınız kısa sürede canlanır ve saç dökülmesi azalır. Bu uygulamadan sonra yapacağınız elma sirkesi bakımıyla da saç sağlığını desteklemiş olursunuz.

Hint Yağı İle Sağlıklı Saçlar

Uzun yıllardır birçok millette saç ve kirpik çıkarmak için kullanılan hint yağı, saç köklerini güçlendirerek saç dökülmesine oldukça etkilidir. Hint yağının içerisine ekleyeceğiniz birkaç yağ sayesinde saç dökülmelerinden ve kepeklenmeden kurtulabilirsiniz. 
Hint yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, limon yağı ve biberiye yağı gibi yağları aynı miktarda karıştırın ve bu karışımı, her hafta banyo öncesi saç diplerinize masajla yedirin. Masaj yaparken parmaklarınızın etli kısmını kullanmaya çalışın, tırnak kısmı derinizi tahriş edebilir. Saçınıza uyguladığınız bu yağlar ısıyla birlikte daha iyi nüfuz eder, uygulamadan sonra birkaç dakika güneşte kalırsanız yağlar deriniz tarafından daha çabuk emilecektir. En az 1 saat saçta bekletip, haftada bir bu kürü uygulayabilirsiniz.

Sağlıklı Saçlar İçin Birkaç Öneri Daha

Kendi yapacağınız sarımsak yağını, saç dökülme sorunu yaşamıyorsanız bile genel saç sağlığı için kullanabilirsiniz. Bir kavanozun içine zeytinyağı ve 10 diş kadar ezdiğiniz sarımsağı koyun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatarak 15-20 gün kadar güneş görmeyen bir yerde saklayın. Bu karışımı şampuanlarınızın içine ekleyebilir veya direkt olarak saçınıza maske şeklinde uygulama yapabilirsiniz. 
Saç bakımı için son tavsiyemiz argan yağı, saça canlılık ve parlaklık vererek kaybettiği nemi geri hapseder. İçerdiği E, F, C, A vitaminleri ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.
Siz de bakım kürlerinden dilediğinizi deneyebilir, saçlarınızdaki farkı kısa sürede görebilirsiniz.

Kış Aylarında Saç Bakım Önerileri Kışın saç bakımı nasıl olmalı Kış İçin Saç Bakım Önerileri Kış aylarında saç bakımı için en etkili öneriler