Kıdem tazminatına hak kazanma

TAKİP ET

Kıdem tazminatına hak kazanma şartları nelerdir? Hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanılır. Detaylar ve

Kıdem tazminatı, en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından ödenmesi gereken paraya denir. Çalışma sözleşmesine bakılmaksızın her işçinin bu hakka sahip olur. Fakat çalışma sözleşmesi sonucu karşılıklı olarak işten çıkarma olursa kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Kıdem tazminatı devletin işçinin haklarını korumak amacıyla çıkarılmıştır.

İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

Personel kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması, İşçinin ahlak kurallarına uymayan tavır ve eylemleri ile işten çıkarılmaması, Kişi erkek ise askerlik hizmetini yerine getirmek amacıyla isten ayrılması, İşçinin emeklilik nedeniyle işten ayrılması, İşçinin en az yirmi beş yıllık sigorta ve 4500 gün primini doldurmuş olması Kadın işçinin 58, erkek işçinin 60 yaşını doldurmayı beklemeden kendi isteğiyle işten ayrılması İşçinin ölümü ile İşçi kadın ise evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılması Kıdem tazminatı hakkının hesaplanması Kıdem tazminatı hakkının hesaplanmasında, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret oranında kıdem tazminatı hesaplanır. Bunların yanı sıra ek ücret olarak ödenen yemek, yol, ikramiye ödemelerinde brüt tutarları dikkate alınarak hesaplanır.

Kıdem tazminatı hesaplanırken şu ödemeler dâhil edilir:

Çıplak ücret Yemek yardımı Kasa tazminatı Gıda yardımı Yakacak yardımı Eğitim yardımı Konut yardımı Giyecek yardımı Erzak yardımı Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli Unvan tazminatı Aile yardımı Çocuk yardımı

Kaynak: Av. Kazım ÜSTÜN

kıdem tazminatı alma şartları kıdem tazminatına hak kazanma