Kavuran Sıcaklar İnekleri de Vurdu! Süt Verimi Düştü, Ahırlara Vantilatör Yerleştirildi

TAKİP ET

Kavuran sıcaklar sadece insanları bunaltmakla kalmıyor hayvanlar üzerinde de büyük bir etkisi oluyor. Edirne'de yüksek sıcak havadan dolayı bunalıma giren ineklerde 500 tonluk süt veriminin yüzde 20 oranında azaldığı görüldü. İneklerinin süt verimi azalan besiciler ise ahırlara vantilatör koyarak ineklerini rahatlatmaya çalıştı.

Kavuran sıcaklar sadece insanları bunaltmakla kalmıyor hayvanlar üzerinde de büyük bir etkisi oluyor. Edirne’de yüksek sıcak havadan dolayı bunalıma giren ineklerde 500 tonluk süt veriminin yüzde 20 oranında azaldığı görüldü. İneklerinin süt verimi azalan besiciler ise ahırlara vantilatör koyarak ineklerini rahatlatmaya çalıştı.

Tüm Türkiye’de etkili olan sıcak hava dalgası Edirne’de de devam etti. Edirne’deki kavuran sıcaklar sadece insanları değil hayvanları da strese soktu. İnekler bunaltan sıcaklardan dolayı süt verimini azalttı. Edirne ve Süloğlu Süt Üreticiler Birliği Başkanı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sıcak hava dolayısıyla bunalıma giren ineklerin 500 tonluk süt veriminde yüzde 20 azalma yaşandığını belirtti.

SICAKLAR SÜT ÜRETİMİNİ DÜŞÜRDÜ

Edirne’de tüm yurt genelinde olduğu gibi sıcak hava hakim olmaya devam ediyor. 40-43 dereceye kadar çıkan sıcak hava meralarda bulunan otlarında kurumasına sebep oldu. Sıcak hava insanları olduğu kadar hayvanları da büyük strese soktu. Aşırı sıcaklardan dolayı süt verimi azalan ineklerdeki süt üretiminin 500 tondan yüzde 20 azalma gösterdiği belirtildi.

İNEKLER İÇİN VANTİLATÖR TAKTILAR

SÜTÜB Başkanı Suiçmez Yuet genelinde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı ineklerin aşırı derecede olumsuz etkilendiğini ilerleyen günlerde sıcaklıklarda daha da artış olduğunda inekler için daha kötü bir durum olacağını belirtti. sıcaklar dolayısıyla ineklerde süt veriminin yüzde 15-20 oranında azalma yaşandığını belirten Suiçmez, süt üreticilerinin bu duruma çare aradığını ve ahırlarını havalandırma ve vantilatör tipi soğutma araçları ile serinletme çabalarında olduğunu da sözlerine ekledi. 

 

edirne sıcak hava inekler sıcak hava süt üretimini vurdu inekler sıcaktan süt vermiyor ahırlara vantilatör