İzmir'de Art Arda Depremler! Ünlü Deprem Profesörü Ne Dedi?

TAKİP ET

Merkez üsleri İzmir'in Seferhisar ile Karaburun olan ve art arda meydana gelen 5 deprem, İzmir'de korku ve paniğe yol açtı.

Merkez üsleri İzmir’in Seferhisar ile Karaburun olan ve art arda meydana gelen 5 deprem, İzmir’de korku ve paniğe yol açtı.

Güne Seferhisar ve Karaburun’da meydana gelen ve Richter ölçeğine göre şiddetleri 3.4 ila 4.1  aralığında olan depremlerle başlayan İzmir halkı, bu depremler öncü depremler mi korkusuna kapıldı. İzmir’de meydana gelen depremlerle ilgili açıklama yapan Yüksek Jeofizik Mühendisi Ahmet Ercan, İzmir’de art arda meydana gelen depremlerin, Karaburun, Foça ve Midilli fay hattının gergin olduğunun işareti olduğuna dikkat çekti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’ndan (AFAD) elde edilen verilere göre merkez üssü Karaburun’un 2,32 kilometre açıkları olan sabah 07.39’da meydana gelen ilk depremin şiddeti 3.4 oldu. Daha sonra merkez üssü Seferisihar olan sabah saat 08.40’da 3.5, saat 09.18’de 3.8, saat 11.15’de 4.1, saat 11.19’da ise 3.6 şiddetlerinde 4 ayrı deprem daha oldu. Bu depremler, komşu ilçeler ile İzmir merkezde de hissedildi. Depremlerde can ve mal kaybı yaşanmadı.     

İzmir halkında korku ve paniğe neden olan depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Bu depremler, Midilli, Foca ve Karaburun fay hattında bir gerginlik yaşandığını gösteriyor. İzmir’de şiddeti 6.7 ila 7.2 aralığında değişebilecek bir deprem beklentisi var. Geçen sene Midilli’de yaşanan depremi 12 sene önce dile getirmiştim. Midilli’de 7.2 şiddetinde beklediğim deprem ortalama 6 şiddetinde oldu. Bu da bölgedeki gerginliğin halen boşaltılamadığı anlamına geliyor. Midilli, Karaburun ve Foça üçgenindeki gerginlik halen devam ediyor. Bu bölgedeki gerginliği ancak 7 şiddetinde bir deprem rahatlatır. İzmir’de peş peşe yaşanan depremler ise bu gerginliğin işaretidir. Yaşanacak 7 şiddetinde bir deprem ise İzmir bölgesinin tümünü etkiler. Bu nedenle İzmir’in özellikle kuzey kesimlerinde yani Menemen, Çiğli, Mavişehir ve Karşıyaka’da yüksek konutlaşmaya çok dikkat etmek lazım. Ayrıca yapılar, Yamanlar Dağı’na doğru kaydırılırsa İzmir, 7 büyüklüğündeki bir depremden daha az etkilenir.” dedi.  

İzmir deprem Karaburun Seferihisar AFAD