İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? Resmi Gazete'den açıklama!

TAKİP ET

İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşten çıkarma yasağı ne zamana kadar devam edecek? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşten çıkarma yasağı nedir? Soruları günün en çok aratılan soruları oldu. Peki işten çıkarma yasağı uzatıldı mı?

Korona virüs sangını ile birlikte birçok dükkan ve işletme üretime ara vermiş, AVM'ler ve okullar kapatılmış ticaret yavaşlamıştı. Öte yandan bu süreçte yaşanan sokağa çıkma yasakları, evde çalışma düzenlemeleri ve kronik hastalara verilen izinler internet satışını arttırmıştı. Tam işten çıkarmalar başlamıştı ki hükümet işten çıkarmayı yasakladı. Binlerce işçe bu kararla birlikte derin bir oh çekti. İşçi çıkarma yasağı sayesinde işverenler bazı durumlar haricinde işçisini çıkartamaz hale geldi. Öte yandan devlet işçisinin maaşını ödeyemeyen işveren için ayrıca kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin maaşı gibi uygulamaları devreye soktu.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMANA KADAR UZATILDI?

İşçi çıkarma yasağını uzatmak için iş kanununa eklenen geçici 10'ncu madde kapsamında değişikliğe gidildi. İş kanununun 10'ncu maddesine göre, iş veya hizmet sözleşmesinin belirli haller dışında işveren tarafından feshedilmesini yasaklayan düzenlemenin süresi 17 Ocak 2021 tarihinden itibaren iki ay uzatıldı. Böylece işveren istese de işçisini bazı durumlar dışında 17 Mart tarihine kadar işten çıkartamayacak. 

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE KADAR UZATILABİLİR?

Konuyla ilgili işten çıkarma yasağında yapılan değişiklik bügün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'nin yayımlanan bugünkü sayısında, "Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yapılan uzatma kararı iş kanununun 4'ncü fıkrası kararına dayandırılarak gerçekleştirildi" ifadeleri kullanıldı. Öte yandan iş kanuna eklenen geçici 10. maddenin 4. fıkrası hükmü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan üç aylık süreleri her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetki veriyor. Eğer salgın devam eder ekonomik daralma da sürerse bu tarih mart ayında 3 ay daha uzatılarak haziran ayına kadar işçi çıkarma yasaklanabilir.