İstanbul'da 'Tsunami' Hareketliliği! Bugün Veliefendi'de Çalışmalar Başladı

TAKİP ET

İstanbul'da 14 Eylül 1509 tarihinde yaşanan ve Küçük Kıyamet olarak adlandırılan büyük depremin izlerini aramak ve olası Marmara depremi sırasında yaşanabilecek Tsunami ye karşı önlemler almak amacıyla Veliefendi Hipodromu'nda çalışmalara başlandı.

14 Eylül 1509 tarihinde İstanbul'da tarihin en şiddetli depremi yaşandı. Küçük kıyamet (Kıyamet-i Suğra) adı verilen bu depremden sonra Marmara Denizi'nde Tsunami oluştu. Marmara Denizi'nde oluşan ve boyları 10 metreye kadar yükselen dev dalgalar şehirde Tufan estirdi. İstanbul'un bozulmamış sahil şeritlerinde yer bilimciler tarafından en büyük doğal afet olarak tanımlanan depremin izleri araştırılmaya başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın talimatı ile ülke Adalarda gerçekleştirilen Tsunami çalışmalarına Zeytinburnu'nda yer alan ve İstanbul'un simgelerinden biri olan Veliefendi Hipodromu da dahil edildi. Yapılan çalışma sonucunda Tsunami tehlikesini düzeyinin saptanması tarihsel veriler güncel araştırma araçları ve olanakları, bilimsel deneyler ve olası Marmara depreminin riskinin belirlenmesi amaçlanıyor. 

VELİEFENDİ'DE İLK ARAŞTIRMA ÇUKURU AÇILDI

"İstanbul İli Marmara Kıyılarında Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik ve Tehlike Analizleri Güncellemesi İşi" kapsamında BB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından Veliefendi hipodromu'nda ilk çukur açıldı.  Açılan bu araştırma çukuru ile elde edilecek bulgular beklenen odası büyük Marmara depremi ne bağlı oluşabilecek Tsunami dalgalarının vereceği zararlardan önceden kestirilmesi ve gerekli önlemlerin alabilmesi konusunda oldukça önemli. Laboratuvar sonuçlarını çıkması ile birlikte çalışmaya ilişkin kesin bilgiler belli olacak.

 

istanbul tsunami Veliefendi Hipodromu marmara depremi İBB araştırma