İstanbul'un çamurunda korona tespit edildi! İlk kez ülkemizde incelendi

TAKİP ET

Tüm dünyada etkisi hala devam eden yeni tip koronavirüs salgını insan sağlığını doğrudan etkilerken Türkiye'deki atık sularda koronavirüsün varlığını araştıran Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, İstanbul'un çamurunda yoğun bir şekilde koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Tüm dünyada etkisi hala devam eden yeni tip koronavirüs salgını insan sağlığını doğrudan etkilerken Türkiye’deki atık sularda koronavirüsün varlığını araştıran Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, İstanbul’un çamurunda yoğun bir şekilde koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Dünya genelinde ilk defa çamur örneklerinin Türkiye’de incelendiğini aktaran Kocamemi, araştırma kapsamında İstanbul’un köylerinden de numune alındığını ifade etti.

Araştırmalardan Elde Edilen Sonuçları Paylaştı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından daha önce Türkiye’deki koronavirüsün dağılımıyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak ve olası bir durumda erken uyarı sistemi geliştirmek için Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinatörlüğünde çalışmalar yapılacağını açıklamıştı. Bakan Pakdemirli, koronavirüsün su ve atık sulardaki varlığının araştırılacağını ve bu konuyla ilgili olası risklere karşı erken uyarı sistemi geliştirileceğini belirtmişti. Proje kapsamında pilot il olarak İstanbul seçildi. Projenin danışmanlığını ise Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi yapıyor. Araştırmalar kapsamında elde edilen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılıyor.


İstanbul’un Çamurunda Korona Tespit Edildi

Proje kapsamında yapılan araştırmalarda en son verilen beyanatta 3 laboratuvarın faaliyete geçtiği ve İstanbul ile Samsun’da çok yoğun bir şekilde analizler yapıldığı aktarıldı. İstanbul’un giriş sularından alınan örneklere ilaveten çamur örnekleri toplandığı ve çamur örneklerinin analiz sonuçlarının dünya dünyada yayımlandığı bilgisine yer verildi. Ayrıca Türkiye’nin dünyada ilk defa çamur örneklerinden korona taraması yapan ülke olarak yerini aldığı belirtilirken bu önemli gelişmede alınan sonuçlara göre çamur örneklerinde koronanın daha yoğun şekilde bulunduğu tespit edildi. 
 

istanbul koronavirüs